08/02/2022 | Yazar: Aslı Alpar
İstanbul, Üsküdar’da bulunan Bi&Biz Cafe, eşcinsel çifti mekândan attı! Av. Kerem Dikmen “İşletmecinin tutumu insan haklarının evrensel normlarına aykırı” diyor.
İstanbul, Üsküdar’da bulunan Bi&Biz Cafe, eşcinsel çifti mekândan attı!
Cinsel yönelimleri sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılan çift yaşadıklarını kaosGL.org’a şöyle anlattı:
“Kafede sipariş vereceğimiz sırada, sevgilimi öptüm ve mekân sahibi kalkmamızı istedi. Sevgilimi öptükten sonra hışımla masamıza gelip masada duran menüleri aldı ve ‘Size servis falan yok’ dedi. İlk başta bir anlam veremedik, sonradan homofobik bir saldırı olduğunu fark ettik.”
“İşletmecinin tutumu insan haklarının evrensel normlarına aykırı”
Yaşanan ayrımcılığı Av. Kerem Dikmen’e sorduk. Dikmen, Türk Ceza Kanununda ayrımcılığı yasaklayan 122. Maddedeki eksikliğe dikkat çekti ve uluslararası insan haklarını hatırlattı:
“Bir eylemin ya da eylemsizliğin ayrımcı olup olmadığını anlamak için Aynı koşullara sahip işiler ara farlı muamele yapılıp yapılmadığına bakmak gerekir.
“Normal koşullarda hepimiz biliyoruz ki o işletmeye bir heteroseksüel bir çift gelse ve öpüşseydi işletmenin dışlına çıkartılmayacak; mal veya hizmet satışından kaçınılmayacaktı ama bu kişiler gey oldukları için, cinsel yönelimleri sebebiyle böyle bir muameleye maruz bırakılmışlar.
“Türk Ceza Kanunun 122. maddesi ‘cinsiyet’ sebebiyle mal veya hizmet satışından kaçınmayı bir suç eylemi olarak düzenlemekteyken maalesef ’cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği’ gerekçesiyle mal ve hizmet satışından kaçınmayı suç eylemi olarak düzenlememiş. Yani yasanın kendisi ayrımcı bir düzenleme. Ancak istisnai örneklerde cinsiyet kimliğinden kaynaklanan ayrımcılık sebebiyle mal veya hizmet satışından kaçınması nedeniyle işletmenin cezalandırıldığını biliyoruz. En son Ankara’da translara mal satmaktan kaçınan bir lokantanın sahibi cezalandırıldı.
“Türkiye hem sistematik hem de tekil vakalarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konusunda ayrımcılığı engellemek konusunda ulusal ve uluslararası yükümlüklerini yerine getirmiyor. Bilakis İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek gibi LGBTİ+’lara dönük ayrımcılığı engelleyen ya da etkilerini azaltan uluslararası sözleşmelerden çekiliyor. Maalesef işletmecinin bu konudaki tutumu Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konudaki politikalarıyla uyumlu bunula birlikte insan haklarının evrensel normlarına aykırı.”
Yalnız değilsin: LGBTİ+ derneklerinin hukuki danışmanlıklarına nasıl ulaşılacağını biliyor musun?
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği LGBTİ+’lara hukuki-psikolojik danışmanlık için 0850 888 5428 numaralı telefondan,
Genç LGBTİ Derneği hukuk@genclgbti.org adresinden,
Kırmızı Şemsiye’nin hukuki danışmanlığına 0534 010 95 98 numaralı telefondan,
Antalya BİZ’e bizantalya@gmail.com adresinden,
Bursa Özgür Renkler’e ozgurrenkler@gmail.com adresinden,
Muamma LGBTİ+’ya muammalgbti@gmail.com adresinden
Mersin 7 Renk’e 7renkmersinlgbt@gmail.com adresinden,
17 Mayıs Derneği’nin hukuki danışmanlığına buradan,
Hevi LGBTİ+ Derneği’nin Türkçe, Arapça ve Farsça vereceği danışmanlığa hafta içi 11.00-18.00 saatleri arasında 0212 293 50 85 numaralı hattı arayarak veya hukuk@hevilgbti.org / hevilgbt@gmail.com mail adresleri üzerinden ulaşabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, nefret suçları