17/11/2017 | Yazar: Kaos GL

Nefret söylemi üreten medya hakkında suç duyurusu yapılacak.

bianet ve Kaos GL’nin etkinliği hedef gösterildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

bianet ve KaosGL'nin Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Mardin Atölyesi medyada hedef gösterildi. 

IPS İletişim Vakfı'nın sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyesinin 18 Kasım’da Mardin’de düzenlenmesi planlanan 11. ayağı gerçekleşmeyecek.

İlk yılını tamamlayan ve ikinci yılı devam eden projede, şimdiye kadar İstanbulMersinBursaİzmir, EskişehirTrabzonDiyarbakırAkyaka,Edirne ve Dersim’de düzenlenen haber atölyelerinde, yerel gazeteciler, iletişim fakültesi öğrencileri ve konuyla ilgili hak savunucuları bir araya geldi.

11. haber atölyesinin de 18 Kasım’da Mardin’de gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak ILKHA’nın servis ettiği ve yerel medyanın yanısıra Sabah gazetesi web sitesi, Güneş gazetesi web sitesi, HaberVaktim ve Yeni Akit gibi ulusal medya kuruluşlarınca yayınlanan, bianet ve KaosGL’nin hedef gösterildiği ve LGBTİ’ler hakkında nefret söylemi ve tehditler içeren haberlerin ardından, Mardin’deki etkinlik ertelendi.

bianet, etkinliğin güvenli bir ortamda gerçekleşmesinin sağlanması için Mardin Valiliği’ne başvuruda bulundu.

bianet ve Kaos GL, etkinliğin ortaya çıkış amacının tam olarak böylesi nefret söylemi ve saldırıların bir daha yaşanmaması olduğunu belirterek gazetecilerle güvenli bir alanda yeniden bir araya geleceklerini duyurdu. İki kurum da, bu etkinlik serisi ile medyadaki nefret söylemine karşı hak haberciliğini, toplumsal cinsiyet ve LGBTİ odaklı haberciliği savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Atölyenin içeriğiyle ilgili yalan bilgileri yayan, hedef gösteren ve nefret söylemi üreten haber kuruluşları hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Medya hedef gösterdi

9 Kasım’da İlke Haber Ajansı’nın (İLKHA) servis ettiği ve LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi içeren “Mardinliler: Bu ahlaksızları istemiyoruz!” haberiyle, toplumsal cinsiyet odaklı haber atölyeleri hedef gösterilmeye başlandı. Haber Çınarın Sesi, Doğru Haber, Hür24, Mardin Life, Hür Seda gibi web sitelerinde de yayınlandı.

İLKHA’nın 15 Kasım’da servis ettiği "Cinsel sapkınlığı bölgede yaygınlaştırmak istiyorlar" başlıklı haberde ise aralarında Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu’nun da bulunduğu altı erkek, “Birçok medeniyetin beşiği olan Mardin’de böyle bir programın yapılamayacağı”, “daha önce inançlı kesimin gösterdiği tepkilerle böyle programların iptal edildiği” gibi şeyler söyleyerek etkinliği hedef gösterdi.

Bu haber Sabah gazetesi web sitesi, Güneş gazetesi web sitesi, HaberVaktim ve Yeni Akit gibi ulusal medya kuruluşlarınca da yayınlandı.

Sosyal medyada ise, 18 Kasım’da “eşcinsellerin Mardin’de yürüyüş yapacağına” dair paylaşımlarla haber atölyeleri hedef gösterilirken, mesajlarda “bu duruma karşı gelecez gerekirse öldürecez” ifadesi de yer aldı.


Etiketler: medya
İstihdam