21/01/2021 | Yazar: Damla Umut Uzun

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden kamu kurumlarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı kararname yayınladı.

Biden’dan ilk görev gününde LGBTİ+’lara ayrımcılığa karşı karar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiği ilk gün federal hükümet kamu kurumlarında, iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapılmamasını sağlayacak bir kararname çıkardı. Bu kararın özel sektördeki ayrımcılıkların önüne geçmesi de bekleniyor. 

Biden, göreve geldiği ilk gün, iklim değişikliği, Covid-19 salgınını önleme adımları, göçmen ve mültecilere dair koruma, ırkçılık karşıtı çalışmalar gibi birçok konuyu içeren 17 kararname imzaladı. Biden’ın, önümüzdeki dönemde, Donald Trump’ın transların askeri hizmet yapmasını yasaklayan ayrımcı yasayı da iptal etmesi bekleniyor.

LGBTI+ karşıtı ayrımcılığa dair kararname, 2020’de Yüksek Mahkeme’nin iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı yasaklayan Bostock v. Clayton County davası kararına dayanıyor. Biden, yalnızca iş yerindeki ayrımcılığı değil, barınma, sağlık vb. alanlarında da ayrımcılığı yasaklayacak Eşitlik Yasası’nı göreve geldiği ilk yüz gün içinde çıkarmaya söz vermişti.

Biden’ın göreve geldiği ilk günden LGBTI+ toplumunu destekleyen bu hareketi alanda çalışan birçok kurum ve aktivist tarafından takdir topladı. American Civil Liberties Union’s LGBT & HIV Project’ten James Esseks karara dair, “Biden yönetiminin bu kararının tamamıyle uygulanması için elimizden geleni yapacağız ve ayrımcılığın yalnızca iş yerinde değil, eğitimde, barunmada, sağlık hizmetlerinde ve her yerde yasaklanması için çalışacağız” dedi. 

Human Rights Campaign başkanı Alphonso David de kararla ilgili şunları söyledi:

“Biden’ın kararı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle ilgili bir ABD başkanı tarafından şimdiye kadar çıkarılan en esaslı ve geniş kapsamlı karar. Bugün milyonlarca Amerikalı, Başkanlarının ve hükümetlerinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığın sadece tahammül edilemez değil, aynı zamanda yasadışı olduğuna inandığını bilerek rahat bir nefes alabilecek.”

*Bu haber Advocate.com’dan derlenerek çevrilmiştir.


Etiketler: insan hakları, yaşam, çalışma hayatı, siyaset, dünyadan
nefret