06/06/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Meksika sınırındaki LGBTİ+ sığınmacılar yasadışı ve keyfi tutuklama, işkence, yargısız infaz, cinsel saldırı riski altında.

“Biden LGBTQ+ mültecileri korumayı taahhüt etti, sözünü tutmalı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Meksika'nın Tijuana kentindeki mitingden: “Sığınma için Kalk”, 2022 Aimee Melo/AP

Meksika sınırındaki LGBTİ+ sığınmacılar yasadışı ve keyfi tutuklama, işkence, yargısız infaz, cinsel saldırı riski altında.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 31 Mayıs’taki açıklamasında “kendi ülkelerinden hayatta kalmak için ayrılan lezbiyen, gey, biseksüel ve translar ile diğer mültecilerin Meksika'da sınırı geçmelerine izin verilmemesinin” sebep olduğu riskleri hatırlattı.

HRW, eski ABD başkanı Donald Trump'ın sınır politikalarının Biden yönetiminde de kullanıldığının altını çiziyor.

HRW’den Ari Sawyer, “Amerika Birleşik Devletleri (ABD) herkes için sığınmayı yeniden hayata geçirmeli; LGBT’ler de dahil olmak üzere risk altındaki sığınmacılar için mevcut istisnalar derhal kullanmalı. LGBT ve HIV’le yaşayan sığınmacıları sınır dışı etmeye devam etmek hayatlarını ciddi riske atıyor” dedi.

Açıklamasında HRW, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın LGBT’lerin hayatının Meksika'da riske girdiğini kabul etmesine rağmen sınır yetkililerinin LGBT sığınmacıları iade ettiği vakaları belgelediğini belirtiyor.

biden-lgbtq-multecileri-korumayi-taahhut-etti-sozunu-tutmali-1

El Salvadorlu trans kadın Susana Coreas, ABD’ye geçmeyi bekliyor

Sınırda antiretroviral ilaçlara erişim yok, cinsiyet uyum süreci duruyor!

HRW, HIV'Le yaşayan sığınmacıların antiretroviral ilaçlara erişemediğini; trans sığınmacıların da cinsiyet uyum süreçlerinin sekteye uğradığına dikkat çekiyor.

Meksika’da mülteci transları da ağırlayan trans sığınma evi Casa de Colores’in yöneticisi trans kadın Susana Coreas sınırda yaşananları şöyle değerlendiriyor: “LGBTQ+ ve HIV’le yaşayan sığınmacılar, genellikle yıllarca maruz bırakıldıkları istismardan sonra ülkelerinden kaçtıkları andan ABD sınırına varana kadar sağlık ve güvenlikleri açısından ciddi risklerle karşı karşıya. Biden LGBTQ+ mültecileri korumayı taahhüt etti. Bu sözünü tutmalı ve tüm sığınmacıların sınırda insan onuruna yakışır şekilde karşılanmasını sağlamalı.”



Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam