08/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, son yazısında Korkunç Haber isimli Twitter hesabının paylaştığı görüntülere değindi.

Bildirici: Tek kelime habercilik felaketi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Faruk Bildirici Gazete Duvar’da yayınlanan yazısında Twitter hesabı Korkunç Haber’in görüntülü paylaşımını “Tek cümle habercilik felaketi” ifadeleriyle eleştirdi.

Bildirici, iki erkek çocuğunun apartmanın merdivenlerinde birbirlerine sarılma görüntülerinin yer aldığı paylaşım hakkında şunları söyledi:

“Sosyal medyada kısa paylaşımlarla “habercilik” yaptıkları iddiasında olan hesaplardan biri olan Korkunç Haber’in, iki küçük çocukla ilgili görüntülü paylaşımı gerçekten korkunçtu.

Yaşları küçük olduğu anlaşılan iki erkek çocuğunun apartmanın merdivenlerinde birbirlerine sarılma görüntülerinin üzerine şu cümleyi yazmışlardı:

“Oğlunun sınıf arkadaşının sürekli evlerine gelip, aileden izin alarak birlikte futbola gittiklerini söylemesi üzerine şüphelenen anne, evin kamera kayıtlarını incelediğinde gördüğü manzara karşısında şok oldu.”

Görüntülerin kaynağı belirsiz olduğu gibi başkaca bir bilgi de verilmiyordu. Apartmanın güvenlik kamerası kayıtlarını nereden kimden almışlar, o görüntüler nerede ne zaman çekilmiş, görüntüler gerçek mi, yoksa kurgusal bir çekim mi? Bu soruların yanıtları da belirsizdi.

Hiçbir bilgi vermeden, araştırma yapmadan çocukların eşcinsel ilişki yaşadığı algısı yaratılarak, insanların ilgisi çekiliyordu.  Bunda da başarılı olunmuştu, ben baktığımda bu paylaşımı görüntüleyenlerin sayısı 4.5 milyonu geçmişti.

O çocukların gerçekten eşcinsel ilişki yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyoruz. Öyle bile olsa o görüntüleri yayımlamak sorumsuzluk. Hem de çocukların yüzleri açık, flulaştırılmamış. Bilinçli şekilde ifşa ediliyorlar. 

Bu sorumsuzluğu yapan hesabın profilinde “Hassas haber özetleri” yazıyor, güya habercilik yapıyorlar. Ama yaptıkları bırakın habercilik etiğini, insani kaygı bile taşımadıklarını gösteriyor.”


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam