27/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı Kulübü, rektörlüğün transfobik tutumunu duyurarak “Cinsiyetsiz tuvalet istiyoruz!” dedi.

Bilgi Gökkuşağı: Cinsiyetsiz tuvalet istiyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı Kulübü, rektörlüğün transfobik tutumunu duyurarak “Cinsiyetsiz tuvalet istiyoruz!” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı Kulübü, “Eşitlik bahane, transfobi şahane!” diyerek rektörlüğün transfobik tutumunu kamuoyuna duyurdu. 30 Nisan Pazartesi günü, saat 13:00’de Santral Kampüsü’ndeki Rektörlük Binası’na çağıran kulüp; tüm öğrenci, çalışan ve akademisyenlerin desteğini beklediğinin altını çizerek, cinsiyetsiz tuvalet talebinde bulundu:

“İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde eğitim gören trans arkadaşımıza yönelik kadınlar tuvaletini kullanması ile ilgili şikayetlerin ulaşması sonucu rektörlüğe verdiğimiz dilekçe ile başlayan süreç, Rektör Vekili Ege Yazgan’ın imzasıyla ne yazık ki skandal bir dilekçe cevabı ile sonuçlandı.”

“Okulumuz rektörlüğü transfobi ve kavram karmaşası ile dolu cevabında arkadaşımıza, verdiği dilekçede aksi belirtilmesine rağmen artık kullanmadığı ismiyle hitap etmeyi tercih ederek, arkadaşımızın beyanını tanımadığını; ahlaka, toplum düzenine referans göstererek haklarını kısıtlayabileceğini açıkladı. Rektörlük arkadaşımızın cinsiyet kimliği beyanını kişisel bir tercih olarak tanımlayıp Türkiye Cumhuriyeti yasalarını bahane edip “Tercih edilen cinsiyetin yasal olarak tanınmasını sağlayacak hiçbir hüküm bulunmamaktadır” diyerek kendi kuruluş ilkelerini ve mütevelli heyeti kararını yok saymış, transfobiyi meşrulaştırmıştır. 22 Şubat’tan beri devam eden süreçte bir adım ileri gidilemedi, rektörlük her zamanki gibi çözüm getirmek yerine oyalamayı tercih etti. Tüm eşitlik, ayrımcı karşıtı laf kalabalığına rağmen suçlanmaya, ayrımcılığa uğramaya, tanınmamaya, görmezden gelinmeye devam ediyoruz.”



“İşte bu yüzden bugün İstanbul Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı Kulübü olarak, Santral Kampüsü'nde bulunan ve hiçbir sorun yaşanmadan kullanılan cinsiyetsiz tuvaletlerin her kampüste olmasını talep etmek için buradayız. Bireylerin cinsel yönelimlerini, cinsiyet kimliklerini hayatının daha erken döneminde sorguladığının ve eşcinsel, biseksüel, panseksüel, trans, kuir, akışkan cinsiyetli, interseks, intergender, aseksüel, cinsiyetsiz olarak artık daha genç yaşlarda açıldıklarının altını çizmek gerekir. Bir üniversite, birçok öğrenci ve öğretim üyesinin LGBTİ+ meselelerine sözde değil provaktif olarak destek veren bir kampüs arayışında olduğunu fark etmelidir. Cinsiyetsiz tuvalet uygulamasına geçen üniversitelerden Santral Kampüsü dışında: Boğaziçi, Yale, Brown, Oxford, Harvard Üniversiteleri sayısız örnekten sadece birkaçı. Eşitlik talebimizi yineliyoruz, beyanımıza saygı gösteren bir yönetim anlayışı görmek istiyoruz.”

“Bilgi Gökkuşağı Kulübü olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin tüm kampüsleri için cinsiyetsiz tuvalet talebi kampanyamızı başlattığımızı duyuruyor, tüm öğrenci, çalışan, akademisyenlerin desteklerini bekliyoruz.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam