03/05/2010 | Yazar: Kaos GL

Homofobi Ve Transfobi Karşıtı Öğ

Homofobi Ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Birliği, Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştirilen homofobik saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı.
 
Açıklamanın tam metni şöyle:
 
“Basına ve Kamuoyuna,
LGBTT bireylere yönelik düşmanlık ve nefret keyfi, sebepsiz ve egemenlerin pek sevdiği ifadeyle “münferit vakıa”lardan ibaret değildir. Sistem, LGBT’leri yer altına itmekte, görünür olmalarını istememektedir. Zira LGBT’lerin görünür olmaları heteroseksist sistemi tehdit etmekte, onun temellerinin sarsılmasına yol açmaktadır. Bu bağlamda LGBT bireylerin toplumsal alandaki görünürlüğünün artması aynı zamanda LGBT’lere yönelik şiddetin de görünür olmasını sağlamıştır. Gün geçmemektedir ki LGBT bireylere yönelik bir öldürme, yaralama, gasp, dayak, saldırı vb. gibi bir şiddet vakası ile karşılaşılmasın. Tüm bu şiddet olayları yetmiyormuş gibi Kadın ve Aileden Sorum(N)lu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf yaptığı açıklamalarla Homofobi ve Transfobiyi körüklemiş, adeta eşcinselleri ve transeksüelleri hedef göstermiştir. Son olarak 16 Nisan 2010 Cuma günü akşamı Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleşen bir açık hava partisinde dans etmekte olan iki eşcinsel erkek öğrenci “cinsel yönelim”leri yüzünden özel güvenlik elemanlarının gözleri önünde sözlü ve fiziksel saldırıya uğramıştır. Özel güvenliğin müsamahakâr ve hatta saldırıda bulunanları kollayan tavırlarından cesaret alan saldırganlar daha sonra parti dönüşü yurtlarına dönmekte olan iki öğrenciye çevrede insanların olmadığı yurtlar kavşağında bir kez daha saldırarak darp etmişlerdir. Saldırıya uğrayan öğrenciler Atatürk hastanesinden darp raporu almışlardır.
 
Söz konusu üniversite, önce üniversitenin imajının zedelenmemesi adına bu olayın duyulmasını pek istememişse de tepkilerin yoğunluğu karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştır. Aslında ne bu olay, ne bu olayda özel güvenlik birimlerinin oynadığı rol ne de olay karşısında üniversitenin ilk başta almış olduğu tutum yabancısı olduğumuz bir durumdur. Üniversiteyi ticari işletme mantığı ile yöneten zihniyetler açısından tabiî ki her şeyden önce üniversitenin imajı gelmektedir. Öğrenciler arasında kısaca ÖGB denilen, devlet üniversitelerinde de güvenlik hizmetlerinin taşeronlaştırılmasıyla oluşturulan ve bilhassa faşizan unsurlardan seçilen özel güvenlik birimleri, üniversitelerdeki şiddet olayları içerisinde yer alarak, ya saldırganlara göz yummakta ya da bizzat şiddetin uygulayıcısı olmaktadır.

Üniversite yönetimleri ise bu olaylar karşısında adeta kulaklarının üstüne yatmakta, örtbas etmeye ya da münferit bir olay gibi göstermeye çalışmaktadır. Oysaki başta belirttiğimiz gibi şiddet münferit olmadığı gibi salt LGBT’lere değil tüm farklılıklara yöneliktir. Kimi üniversitelerde küpe taktığı ya da saç uzattığı, kimi üniversitelerde sevgilisi ile el ele tutuştuğu, kimi üniversitelerde siyasal görüşü, etnik ya da dinsel aidiyeti nedeniyle öğrenciler, özel güvenliğin koruması ve kollaması altındaki farklılıklara tahammülsüz faşizan güruhlar tarafından saldırıya maruz kalmaktadır.
 
23-24 Nisan’da Ankara’da “Homofobi Karşıtı Öğrenci Buluşması”nı gerçekleştirerek “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Birliği”nin kurulmasını kararlaştırmış bulunan biz aşağıdaki örgütler toplantımızda gündemleştirdiğimiz, Bilkent Üniversitesi’ndeki arkadaşlarımıza yönelik homofobik saldırıyı kınıyor, cinsel yönelime/cinsel kimliğe dayalı ayrımcılıkları da içeren ilkeler bütünü, yönerge yada benzeri düzenlemelerin tüm üniversiteler tarafından kabul edilerek uygulamaya geçirilmesini talep ediyor, bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.

BASKILARA VE ZORBALIĞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ!
HOMOFOBİ ÖLDÜRÜR, TRANSFOBİ ÖLDÜRÜR, NEFRET ÖLDÜRÜR!
AŞK, AŞK HÜRRİYET, UZAK OLSUN NEFRET!
 
HOMOFOBİ VE TRANSFOBİ KARŞITI ÖĞRENCİ BİRLİĞİ:
KAOS GL Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır Komisyonu
İstanbul Üniversitesi RADAR
ODTÜ LGBTT Dayanışması
BOĞAZİÇİ Üniversitesi LUBUNYA
Sabancı Üniversitesi Cins Kulüp
İzmir Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği
MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu
Lambdaistanbul LGBTT Derneği
KAOS GL Derneği
Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu
Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi
Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğr. Dayanışma Derneği
Ayrımcılık Karşıtı Dernek Girişimi
Ankara Anarşi İnisiyatifi
Genç-Sen Ankara
EDP Ankara Öğrenci Meclisi
Yeni Demokrat Kadın İnisiyatifi
Yeni Demokrat Gençlik”
 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam