15/11/2016 | Yazar: Kaos GL

Hayal Pavyonu’nda bir şarkı: ‘Bindir Bir: Sınıraşımı Şarkısı’.

‘Bindir Bir: Sınıraşımı Şarkısı’, Hayal Pavyonu’nda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hayal Pavyonu’nda bir şarkı: “Bindir Bir: Sınıraşımı Şarkısı”. KaosQ+ Sınır sayısına aynı başlıkla yazan Gülkan Noir ve müzisyen Gizem Oruç’un performansı yarın ve cumartesi Tüyap Sanat Fuarı’nda!

Tüyap Sanat Fuarı’nda bir pavyon: Hayal Pavyonu. Kimler yok ki bu pavyonda? Korospular, gacılar, laçolar, abiler, ablalar, “Kader diyemezsin sen kendin ettin” diyenler, eyleyenler, dinleyenler…

12 Kasım’da kapılarını pek değerli konuklarına açan Hayal Pavyonu, 20 Kasım’a kadar Tüyap Sanat Fuarı’na hayallerini taşıyor.

Dopdolu bir programla canlı performanslardan filmlere çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan pavyonda yarın (16 Kasım) ve cumartesi (19 Kasım) saat 18.30’da sınırları aşan bir şarkı dile gelecek: “Bindir Bir: Sınıraşımı Şarkısı”.

Aşk’laşan mekanlar

Ses-Spoken Words performansı “Bindir Bir: Sınıraşımı Şarkısı”nı söyleyecek ve eyleyecek performansçılar Gülkan Noir ve Gizem Oruç.

“Realite, beş duyunun sınırlarını zorlayacak bir şiddette tezahür ederken bedenlerin, ruhların yaralanabilirliği nasıl anlatılabilir? Sesler, bize mevcutun sınırlarından bir kaçış aralığı açabilir mi? Deleuzeyen bir sabuklama ritmiyle, Artaud’nun Vahşet Tiyatrosu ilhamıyla, Kathy Acker’ın maskülinist yeraltının kodlarını başka akışkan kodlarla değiş tokuş ettiği cut-up / mash up yazma, sesleme tekniğiyle bir tür sınır ihlalcilerini yanımıza alıp ‘geçiş’i deneyimlemek…

“Bu karabasının ortasında su, sualtı, ada bir ‘poesía’ edimi olarak nefes alınan, Aşk’laşan mekanlar.

“turkuaz bir su ışıktan bir çizgi taşlaşmış bir toprakla derin mavi arasında tam orada askıya alındı hâl-i ab”

Gülkan ‘Noir’

Dilin ve bedenin imkanlarıyla oynayan bir oyuncu, kavramlar dünyasında drag bir yabani.

Edebiyatın farklı dalları, şiir, spoken words, ses & beden performansları, fotoğraf uzun yıllardır üretim yaptığı alanlardır.

Belki bunların hepsi de belirttiği gibi bir’dir.

Gizem Oruç

Besteci, müzisyen, multimedya sanatçısı. Bilim ve bar müzisyenliğini birlikte götürdüğü bir dönemin ardından öğrenim yönünü müziğe çevirmiş, MIAM İşitsel Sanatlar Bölümündeki öğrenimi sırasında ses ve multimedya sanatlarına yönelmiştir. 6zm isimli elektronik müzik projesinin yanı sıra çeşitli kolektiflerde prodüktör, müzisyen ve icracı olarak yer almaya devam etmektedir.

Hayal Pavyonu’nun bütün etkinliklerini takip etmek için tıklayınız.

Deliliğin içinde döneniyoruz nicedir…

Gülkan Noir’in hakemli akademik dergi KaosQueer+ Sayı 4. Sınır teması üzerine yine “Bindir Bir: Sınır Aşımı Şarkısı” başlıklı cut-up / mash up bir metni de bulunuyor. Metinden bir kuple alıntı şöyle:

“Deliliğin içinde döneniyoruz nicedir. Kategorilerin sınırların içine doğduk lâkin savaşın, hesapların, coğrafyadaki yangının büyümesiyle memleket de ruhumuz da çizik çizik oldu. Bir gecede toplumun bir kısmı kendini Müslüm konserlerinde kendini jiletleyen nahoşlaştırarak baktığı garibanlara döndü zannetti. Sanki sınıfa, etnisiteye, cinsiyete, cinselliğe dair tüm imtiyazlar kalkıvermiş gibi bombaların sesi altında aklın felç olmasına mı şükran ne sesti ama sizin de camlarınız titredi mi pencerelerden birbirimize baktığımızda ne hissettik evin sınırı nereden başlar nerede biter 30 seneden fazladır süren savaşa maruz kalanların hissiyatlarına dair mahcubiyet çöker mi çöker belki hayır gariban bir oluş değil keşke öyle olaydı keşke yalnız bunun için sevseydim seni sabaha karşı sana bir şey oldu mu diye aklım çıktı neyim olman gerekiyor ki ilk elden hırpalanma bombanın ya da dehşetin tesirinin üzerinde kuşaklar ötesine belki kemiğe kadar gittiğini hissetmek için uyuyamamak için neyim olman gerekiyor ki sabah gün ışır geceyle sabahı ayırmaz alacakaranlık sınırı kim koydu zihnimize”

Yazının tamamı KaosQ+ 4. sayısında!

KaosQ+ nedir?

KaosQ+ Dergisi 6 ayda bir yayınlanan hakemli bir dergidir. Makale niteliği taşıyan teori, araştırma ve inceleme yazılarının yanı sıra, güncel politik, sanat, bilim ve felsefe alanlarına dokunan yazarların öznel görüşlerini yansıtan deneme ve değerlendirme yazılarına da açık. Her sayıda queer teori ve çalışmaları alanlarına temas kuran sosyal bilimler, interdisipliner ve transdisipliner alanlarda üretilmiş tezlerin tanıtımlarına da yer veriliyor. Derginin akademik yazım kuralları konusunda bilgi almak ve dergi hakkında genel bilgilere ulaşmak için web sitesi ziyaret edilebilir: http://www.kaos-q.com/anasayfa.php

Neden böyle bir dergi? Nasıl çıktı?

KaosQ+ projesi, Türkiye’de akademik anlamda henüz yeni sayılabilecek bir alana katkıda bulunmak için ortaya kondu. Bu dergi queer kavramının, yurt içinde ve yurt dışında teorik ve pratik alanlarda zaman içinde yaptığı sıçramaya ve aynı zamanda gelecekte bu alanla ilişkili olarak ortaya çıkabilecek mikro politikalara temas etmeyi hedefliyor. Bu anlamda KaosQ+, queer teoriyi LGBTİ’lere özgü bir kimlik politikası olmanın çok ötesine taşıyarak, teorileştirmenin kendisini sorgulamanın peşinde olacak.

Queer teori ile iktidar, marjinallik, ayrıcalık ve normativiteyi tartışan/eleştiren diğer sosyal ve kültürel teoriler arasındaki ilişkilere ya da anlaşmazlık noktalarına odaklanmak derginin amaçları arasında. Bu nedenle, derginin içeriği, eleştirel ırk ve kimlik teorileri, antropoloji, Marksizm, Anarşizm, feminist teori, erkeklik çalışmaları, sakatlık çalışmaları, güncel sanat teorileri ve bu kavramın kapsamına düşen her türden felsefi ve politik metinle kesişiyor. Derginin uzun vadede amacı, statik bir queer tartışma alanı yaratmaktansa, bu alanın kendisinin de hem felsefi bir analiz metodu olarak hem de bir sosyal teori alanı olarak sorunsallaştırılabileceği ve yeni çözümlerle soru sorma biçimlerinin üretebileceği bir mecra yaratmak.

Nereden ulaşırım?

KaosQ+ dergisine birçok kitabevinden, online kitap sitelerinden ulaşabilir veya abone olabilirsiniz. Kaos GL Dergi yıllık abonelik 25 lira, Kaos Q+ 30 lira. İkisine birden abone olmak ise sadece ve sadece 50 TL. Abone olmak için abone@kaosgl.org adresine mail atmak yeterli.

Kitabevleri listesi ise şurada: http://www.kaos-q.com/iletisim.php

Ne zaman yayınlanıyor?

KaosQ+ Dergisi 6 ayda bir yayınlanıyor ve ilk sayısı Kasım 2014’te yayınlandı. Şimdiye kadar dört sayı okurla buluştu. http://www.kaos-q.com/arsiv.php

Kimler katkı sunabilir?

Queer teori ile titreşimde olabilecek soru ve sorunlarla, araştırma alanlarının kapsamı bakımından kesişen her türlü akademik çalışma derginin içeriğine katkıda bulunabilir. Bu teorinin sosyo-politik düşün ve eylem dünyasına eleştirel katkıları ve müdahale etme biçimlerine ilişkin betimsel ve somut tartışmalar sayıların ortak temalarından.

Derginin içeriksel bölümlenmesi uyarınca, 4 farklı alanda yazı gönderebilirsiniz:

I. Teoria

Bu bölümde teorileştirme çabalarına, eleştiri, değerlendirme, araştırma ve inceleme yazılarına yer verilecek.

II. Queer Çalışmaları

Bu bölümde queer çalışmalarıyla temasa girerek tartışan araştırma, inceleme ve değerlendirme yazılarına yer verilecektir. Teoria bölümünde sıralanan alanları queer perspektifle kesiştiren yazıların yanı sıra, aşağıda verilen listedeki konular da dahil edilebilir;

III. Queeresk

Bu bölümde güncel politik, sanat, felsefe ve bilim eksenli deneme yazılarına yer veriliyor.

IV. Tez Tanıtımları

Bu bölüm, bize ulaştırılan ve queer çalışmalarına örnek gösterilebilecek tez çalışmalarının tanıtımlarını içeriyor. Her yayım döneminde devam edecek bu bölüm, Türkiye’de hali hazırda bu alanda yapılan akademik çalışmalardan okuyucuları haberdar etmek amacıyla tasarlandı. Queer teori ve queer çalışmalar konusunda yapılacak yeni çalışmaları ve aynı zaman da tamamlanmış tezlerin geçmişe dönük arşivini de oluşturmak niyetinde.

İlgili haber:

Hakemli dergi KaosQ+ 4. sayısı çıktı: Sınır

Bedenin sınırlarından ülke sınırlarına: KaosQueer+


Etiketler: kültür sanat
İstihdam