26/12/2022 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği bir haftada yaşanan iki transfobik saldırıyı duyurdu.

Bir haftada Diyarbakır ve Ankara’da iki transfobik saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Bartu / Kaos GL 

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği bir haftada iki transfobik saldırı yaşandığını duyurdu.
Dernek, iktidarın transfobik, homofobik, ayrımcı ve nefret içeren söylemlerinin bu saldırıları artırdığını hatırlatıyor.

Diyarbakır ve Ankara’da yaşanan iki transfobik saldırının detaylarını dernek şöyle aktarıyor:

"Diyarbakır’da transfobik saldırı ve gasp: 18 yaşındaki trans kadın Ceren Yaman, Diyarbakır'da gittiği apartın görevlisi tarafından transfobik nefret saldırısına uğradı ve gasp edildi. Başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden darp edilen Yaman, yaşadığı nefret saldırısı ve gasp sonrası şikâyette bulunmak için emniyete gitti ve emniyette de mağdur suçlayıcı yaklaşımlara, psikolojik şiddete ve ayrımcılığa maruz bırakıldı.
"Ankara’da arkadaş grubuna önce tehdit sonra transfobik saldırı: Ankara’da aralarında Pembe Hayat Derneği’nin kurucularından Buse Kılıçkaya’nın da olduğu 5 kadın ve 1 erkekten oluşan arkadaş grubu gittikleri gece kulübündeki bir müşterinin transfobik nefret saldırısına uğradı.

Ankara’daki saldırıyı Buse Kılıçkaya anlatıyor

Pembe Hayat Derneği’nin kurucularından Buse Kılıçkaya yaşadığı saldırıyı sosyal medya hesabında şöyle anlattı:
“Sigara içmek için dışarı çıktığımızda bir adam yaklaştı ve ‘bira içer misiniz?’ dedi. Bira içmek istemediğimizi ve bu tarz durumlardan hoşlanmadığımızı söyledik. Sonra yine yanımıza geldi ve ‘uzaklaşır mısın’ dedik. 'Ben bu mekanın sahibiyim. Bakın şimdi sizi burdan nasıl attırıyorum' diye tehdit etti. Güvenliklere giderek şikayette bulundu. Güvenlikler, yaşadığımız olayı gördükleri için şahsı dışarı attılar. Sonra evlerimize dönmek için gece saat 12:45 gibi mekândan çıkacaktık. Şahıs dışarda bekliyor ve trans kimliğimize hakaretler ediyordu. Güvenlik yine uzaklaştırmaya çalıştı. Ana kapıdan çıktığımızda, şahıs yine bize saldırmaya çalıştı. Sözlü bir tartışmaya girdik. Güvenlikleri bir kez daha kişiyi uzaklaştırdılar. Eve gitmek için, otoparka geldik ve tekrar saldırıya maruz kaldık. Sırtında emaneti olduğunu söyleyen şahıs bize saldırıda bulundu.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam