07/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Lezbiyen ve biseksüel, trans kadınlar karşılaştıkları hak ihlallerini, maruz kaldığı ayrımcılıkları anlatıyor.

“Bir heteroseksizm tezahürü olarak devlet yurdu” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbiyen ve biseksüel, trans kadınlar karşılaştıkları hak ihlallerini, maruz kaldığı ayrımcılıkları anlatıyor.

İllustrasyon: Malte Mueller

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün’e sayılı günler kaldı. 17 Mart’ta başlattığımız lezbiyen ve biseksüel, trans kadınlar karşılaştıkları hak ihlallerini, maruz kaldığı ayrımcılıkları anlatabilecekleri yazı dizisinin ikinci hikâyesi İlke’den geldi.

İlke, üniversite eğitimini için kaldığı devlet yurdunda karşılaştığı ayrımcılığı KaosGL.org okurları ile paylaşıyor.

“Biseksüel olmak herkesten hoşlanmak demek değil”

Yaşadığım en korkunç ayrımcılık bundan bir kaç ay önce kaldığım devlet yurdunda gerçekleşti. İçinde bulunduğum ortamın nasıl bir ortam olduğuna bakmaksızın cinsel yönelimimi çekinmeden söyleyebilmeyi Don Kişot’luk saydığım için pat diye iki cinse de ilgi duyduğumu ortamda dillendirdim.

Odayı paylaştığım kızlardan ikisi “bizden de hoşlanmayasın”, “gece yatağa falan gelme sakın” deyince “ah kızlar tipim değilsiniz” diye karşılık verdim. Sonrasında pişkin bir biçimde “”biz yine de korktuk” diye tavırlarını sürdürdüler. Bu noktada konuşma biseksüel olmanın herkesten hoşlanmak anlamına gelmediğini açıklamaya evrildi ki hiç ikna edici olamadığımı fark ettim.

Cinsel yönelimleri fark edip anlamaya çalıştığım dönemde kurduğum argümanların aynılarını birkaç ay önce yaşadığım süreçte onlardan gördüm ancak benden farklı olarak onların bilinmeyene karşı takındıkları bir zırhları ve öfkeleri var

Bana gönlü geniş diyeceğine sen biraz “gönlü geniş’’ ol.

Yazı dizisine katkıda bulunmak için yaşadığınız bir ayrımcılığı ya da hak ihlalini asli.alpar@kaosgl.org adresine yazın. Yazınızın sonuna kendi sloganınızı eklemeyi unutmayın.

İlgili haber:

17 Mart’tan 17 Mayıs’a: Lezbiyen, biseksüel, trans kadınlar anlatıyor

"Hikâyelerimiz anlatılsın diye homofobiye karşı mücadele edelim"


Etiketler: kadın
İstihdam