13/10/2014 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın zorunlu din dersine karşı 15 Eylül 2014’te başladıkları yürüyüş dün Ankara’da sona erdi.

Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın zorunlu din dersine karşı 15 Eylül 2014’te başladıkları yürüyüş dün Ankara’da sona erdi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çekilmesini açıklaması ve eylem yapılmayacak duyurusu nedeniyle katılımın az olduğu miting Sıhhıye’deki Abdi İpekçi Parkı’nda saat 12’de toplanmaya başladı.
 
Miting sekiz yerden yürüyerek seslerini ve taleplerini duyurmak isteyen kişilerin selamlaması ile başladı. Sahneye çıkan dede Mehmet Turan ise getirilen toprakları bir kapta birleştirerek birlik ateşini yaktı ve gülbenk söyledi. Hacı Bektaşi Veli Dergahı postnişi Veliyettin Hürrem’in gönderdiği mesajda “yüz yıllardır defalarca katliam ve kıyımı yaşayan Aleviler önce devlet tarafından bölünür, sonra da katledilir. Bu yüzden artık bölünmeyelim bir olalım” dedi ve ekledi: “Bugün Kobanê de Kürtlere, Ezidilere Türkmenlere yapılan ile Alevilere Kerbelâ’da yapılan aynı şeydir.”
 
Hacı Bektaş Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ve Avrupa Alevi Dernekleri Federasyon Başkanı Turgut Eker “Biz aleviler her zaman mazlumların yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” diyerek Kobanê halkının yanında olduklarını söyledi. Miting, konuşmaların ardından okunan deyişler, semahlar ve türkülerle sona erdi.
 
Aralarında HDK ve bileşeni partilerin de olduğu mitinge çok sayıda milletvekili de katıldı. HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP’den Kamer Genç, Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner ve Müslim Sarı’nın yanı sıra EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko katıldı. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam