14/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Lübnan’ın ünlü fotoğraf sanatçısı Hashem el Madani’nin stüdyosu Shehrazade, bulunduğu kentte yaşayanların %90’ının çeşitli kareleri için denklanşörün basıldığı yer.

Bir “Shehrazade” rüyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lübnan’ın ünlü fotoğraf sanatçısı Hashem el Madani’nin stüdyosu Shehrazade, bulunduğu kentte yaşayanların %90'ının çeşitli kareleri için deklanşörün basıldığı yer.

1928 yılında dünyaya gelen Hashem el Madani, Lübnan’ın Sayda kentinde 1948 yılında bir fotoğraf stüdyosu açıyor “Shehrazade” isminde. Madani bu stüdyoda, Sayda’da yaşayan insanların %90’ınını fotoğrafladığını söylüyor.

Madani’nin, 1948 – 1982 yılları arasında çektiği fotoğraflarda kendileri için pozlar ve ayarlar seçmesine izin veren kişiler yer alıyor. Sanatçı bu pozları bazen kendisinin seçtiğini, bazen de istedikleri sahne ve kostüm için yardımcı olduğunu ifade ediyor. Madani, 1982’de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesi sebebiyle Shehrazade’nin kapılarını kapatıyor.

Madani’nin fotoğraf arşivinden 117 fotoğraf, 1997 yılında Arap Görüntü Vakfı’nın kurulmasının ardından; 1999 yılında Akram Zaatari tarafından başlatılan çalışmalarla derlenerek sergileniyor. Aralık 2014 – Şubat 2015 tarihlerinde SALT Beyoğlu’nda da sergiyle görücüye açılan derlemeden fotoğraflara yer vereceğiz bugün.

İşte, 2017’de hayata gözlerini yuman Hashem el Madani’nin objektifinden Sayda sakinleri:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam