11/10/2018 | Yazar: Kaos GL

Anadolu Ajansı (AA) “Türkiye Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği’nin açılımını “LGBTİ” olarak verdi. Haberi AA’dan alan gazeteler yanlışı sürdürdü.

Bir tuhaf AA haberi: Klavye sürçmesi mi, manipülasyon mu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Anadolu Ajansı (AA) “Türkiye Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'nin açılımını “LGBTİ” olarak verdi. Haberi AA’dan alan gazeteler yanlışı sürdürdü.

Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Mehmet Tosun, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağını “Türkiye Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'nin (LGBTİ) etkinliklerine yönelik yasak” olarak sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’in, Ankara Valiliği’nin yasak kararını kınayan açıklamasını haberleştiren AA, LGBTİ+ etkinlik yasağını tek bir kurumun etkinliklerine getirilen bir yasak gibi sundu. CHP’nin resmi web sayfasında da yayımlanan açıklamada “Türkiye Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği” şeklinde bir tamlama hiç geçmediği halde AA tarafından bu tamamlanın neden kullanıldığı merak konusu.

LGBTİ açılımı da yanlış

Ajans haberinde, “Türkiye Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği” şeklindeki tamamlamanın açılımını da “lezbiyen, biseksüel, gey, trans ve interseks” anlamına gelen LGBTİ kısaltması ile verdi. Benzer şekilde Gökçe Gökçen açıklamasında LGBTİ+ toplumunun da kullandığı “gey” kelimesine yer verirken AA “gay” terimini tercih etti.

Haberi AA’ndan olduğu gibi alan, Ankara’da yayımlanan 24 Saat ve Anadolu’da Bugün, Bursa’da yayımlanan Bursa Sancak, İzmir’de yayımlanan Haber Ekspres ve Yeni Akit ile onlarca internet sitesi bu hatayı tekrarladı.

“İddia”

AA’nın haberi aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen’in, LGBTİ’lerin özellikle eğitim, sağlık ve çalışma hayatında ayrımcılığa uğradığı ve her gün medya ve siyasetçiler tarafından nefret söylemine maruz kaldığına ilişkin açıklamasını da “iddia” olarak değerlendirdi.

Öte yandan AA’nın bu haberi sosyal medya hesaplarında paylaşmadığı görüldü.

İlgili haberler:

“Etkinliklerini yasaklasanız da LGBTİ’ler vardır”

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı

“LGBTİ+’ların insan hakları ihlallerini Meclis’e taşımaya devam edeceğiz


Etiketler: medya
İstihdam