06/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu’nun depremin birinci yılı için hazırladığı açıklamada depremden etkilenen LGBTİ+’ların yardımlara erişemediği belirtildi.

Bir Yılda Neler Oldu?: LGBTİ+’lar kurulan yerleşim alanlarına kabul edilmediler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu’nun depremin birinci yılı için hazırladığı “Bir Yılda Neler Oldu?” başlıklı açıklamada hem deprem sonrasında hem de takip eden süreçte LGBTİ+’ların şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldığı belirtildi. Açıklamada, devletin LGBTİ+’lara yönelik bir politika yürütmek yerine nefreti körüklediği ifade edildi:

“LGBTİ+’lar bu kötü muamele ve yoksunluk karşısında adalete duyduğu güveni yitirdi ve herhangi bir şikâyette bulunamadı. Kurulan yerleşim alanlarına ya kabul edilmediler ya da burada nefret söylemleri ve şiddete maruz kaldılar.”

LGBTİ+’lar için kamusal, erişilebilir mekanlara dair ihtiyaçlara dikkat çeken Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu, LGBTİ+’ların afet sonrasında ulaştırılan yardımlara erişemediğini şu ifadelerle aktardı:

“LGBTİ+’lar ve göçmenler deprem sonrasında ulaştırılan yardımlara erişemedi. Dağıtımlar sırasında fiili ayrımcılık yaşadıkları veya ayrımcılığa uğramaktan korktukları için en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadılar. Sorunlar çözülürken cinsel yönelime, kimliklere veya ırka dayalı ayrımcılıklara son verilmeli.”

Grubun taleplerinden bir diğeri de afet planları hazırlık süreçlerine LGBTİ+ örgütlerinin de katılması oldu:

“İstanbul da dahil olmak üzere deprem riski altındaki şehirler için afet planları hazırlanırken tüm kamu kurumları, uzmanlar, meslek ve emek örgütleri, STK’lar, feministler, kadın ve LGBTİ+ örgütleri hazırlık süreçlerine dahil edilmeli. Devletin eksik kaldığı ve kalacağı aşikarken de depreme karşı mahallelerden başlayarak birlikte örgütlenme yolları geliştirilmeli.”

Açıklamanın tamamına ulaşmak için tıklayın

 


Etiketler: insan hakları, barınma, sağlık
İstihdam