18/11/2019 | Yazar: Kaos GL

Şişli ve Kadıköy belediyelerinin transfobik nefret cinayetlerine karşı billboardlarını belediyelerin LGBTİ+ meclislerinden Cem Öztürk ve Halim Kır kaosGL.org’a değerlendirdi.

#BirAradaBuradayız nasıl ortaya çıktı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şişli ve Kadıköy belediyelerinin 20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Haftası vesilesi ile “Bir Arada Buradayız” mesajını içeren bildboardlarını her iki belediyenin LGBTİ+ meclislerinden Cem Öztürk ve Halim Kır kaosGL.org’a değerlendirdi.

“Şişli Belediyesi’nin nefret suçlarının önlenmesine yönelik politikası var”

Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi’nden Halim Kır belediyenin politikalarını, LGBTİ+ların ihtiyaçlarını gözeterek oluşturduğuna dikkat çekiyor:

“Şişli, LGBTİ+’ların yoğun olarak yaşadığı bir yer, Şişli Belediyesi de politikalarını, LGBTİ+ların ihtiyaçlarını gözeterek oluşturuyor. Tabi ki nefret suçlarının önlenmesine yönelik olarak da bir tavrı, politikası var.”

Billboard çalışmasını, Şişli Kent Konseyi ve Şişli Kent Konseyi LGBTİ+ Meclisi işbirliği ile yaptıklarını belirten Kır, “Buradaki işbirliğini önemsiyoruz. Eşitlik için, belediye ve sivil toplumun daha yakın çalışmasına ihtiyaç var” diyor.

Kır sözlerini şöyle sürdürdü; “Her gün medyada LGBTİ+’ları hedef gösteren haberleri okuyoruz ve yine biliyoruz ki nefret suçları buralardan besleniyor, buralardan güç alıyor. Oluşturulan bu nefrete karşı bir söz üretmenin anlamlı ve gerekli olduğunu düşünüyoruz. Billboardlar ile Şişli’de farkındalık yaratmaya çalışırken, Şişli’de yaşayan translara da ‘Belediye ve kent konseyi olarak nefretin karşısında, burada, sizin yanınızdayız’ demeye çalışıyoruz.”

Kır gelecek dönem eşit haklar temelinde ortak çalışmaların müjdesini de verdii; “İlerleyen süreçte de LGBTİ+’ların kent yaşamında temel haklara eşit erişimi için, kent konseyi ile birlikte çalışacağız.”

“Belediyenin ‘yanındayım’ mesajını okumak çok güçlendirici”

Kadıköy Belediyesi LGBTİ+ Kent Meclisi’nden Cem Öztürk de billboard çalışmalarının süreceğinin haberini veriyor: “Yeni dönem faaliyet planımızın bir parçası olarak LGBTİ+ hareketi için önem teşkil eden belirli tarihlerde belediye işbirliği ile billboard çalışmaları gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu tarihlerden ilki de 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü oldu.”

“Bir Arada Buradayız” billboard fikrinin Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi’nden Halim Kır’ın önerisi ile iki ilçenin ortak çalışması olarak yürütüldüğünü belirten Öztürk, “Şişli ve Kadıköy’de iki ilçenin kent konseylerinin LGBTİ+ meclisleri olarak güçlerimizi birleştirdik ve toplumsal eşitlik birimlerinin dahil olduğu bu projeyi ortaya çıkardık. Kaos GL’den Aslı Alpar’ın çizimiyle güçlü bir mesaj vermeyi amaçladık” diyor.

biraradaburadayiz-nasil-ortaya-cikti-1

Öztürk sözlerine, trans cinayetlerinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Türkiye’de nefrete karşı bir billboard çalışmasının önemine değinerek son verdi:

“Bir yandan yerel yönetimlerle çalışırken olanak ve kısıtlarımızın neler olduğunu deneyimlemek açısından bizim için öğretici oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Hazırlanan afişi hem belediyelerin ayrımcılıkla mücadelede sorumluluk üstlenmesi hem de toplumda farkındalık yaratması açısından önemli buluyorum. Transgender Europe’un son raporuna göre Türkiye trans cinayetlerinde bu yıl yine Avrupa’da birinci sırada yer aldı. Demek ki bir arada, burada olduğumuzu; evde, işte, sokakta, mahallede, her an mücadelenin içinde olduğumuzu daha çok haykırmak gerekiyor. Evden çıkınca sokakta bu afişlerle karşılaşmak, belediyenin ‘yanındayım’ mesajını okumak biz LGBTİ+’lar için çok güçlendirici. 2015’ten bu yana benzer afiş çalışmaları yapılamamıştı, artmasını ve yaygınlaşmasını umuyorum. Unutmadan hatırlatayım, herkesi hafta boyunca #BirAradaBuradayız etiketini kullanarak sosyal medyada paylaşım yapmaya davet ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam