14/09/2023 | Yazar: Selma Koçak

18. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın ödül töreni İstanbul’da yapıldı. Yazarlar, ödüllerini aldıktan sonra öykülerini sahnede okudular.

“Birbirimize Kaos GL’nin öykülerini okuyarak büyüdük” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

18. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın ödül töreni dün akşam (13 Eylül) İstanbul’da yapıldı. Törene ödül kazanan öykü yazarları, jüri üyeleri Aylime Aslı Demir, Belma Fırat ve Karin Karakaşlı ile edebiyat severler katıldı.

Açış konuşmasını Kaos GL’den Aylime Aslı Demir yaptı. 2006’dan bu yana düzenlenen Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın tarihinden söz eden Demir, bu yarışmanın edebiyatta pornografi ve canavarlaştırma ikiliği arasında gidip gelen lezbiyen, biseksüel kadın temsillerinin dışına çıkmak, aslında her bir varoluşun tüm açıklığıyla anlatıldığı bir alan yaratmak amacıyla Kaos GL’li ve bağımsız aktivist, lezbiyen ve biseksüel kadınlar tarafından örgütlendiğini aktardı.

Yarışmaya ilginin ve katılımın her geçen yıl büyüdüğünü ifade eden Demir, bu yılın teması “radikal şefkat” hakkında da konuştu. Demir, Pelin Buzluk tarafından yazılan çağrı metnini okuduktan sonra şöyle dedi:

“2023 çok zor bir yıldı. Çok büyük bir deprem yaşadık, seçim gündemi çok yoğundu. Tüm bunlar yarışmaya ilgiyi biraz azaltmış olsa da bu zor zamanlarda yazdıkları için gelen öykülerin hepsi çok kıymetliydi. Başvurdukları için, bize öykülerini okuma fırsatı sundukları için herkese çok teşekkür ediyorum. Böylesine şefkatsiz bir dünyada radikal şefkati yeniden hatırlamamıza vesile oldukları için…”

18. Kadın Kadına Öykü Yarışması bu yıl “Radikal Şefkat” temasıyla düzenlenmiş ve ödül alan öyküler 25 Haziran’da, 31. İstanbul Onur Yürüyüşü gününde belli olmuştu.

Era Seyal’in “Apoptozis” adlı öyküsü birincilik, ChinaBird’ün “Hayal” adlı öyküsü ikincilik ve Meltem Bent’in “İki Ağaçlı Orman” adlı öyküsü hem üçüncülük hem de “hep yeni zamanların arifesinde, hep yeni yerlerin arafında; neşesinin güzelliğiyle aramızdan geçen Murat Çekiç'in hatırasına...” Murat Çekiç Özel Ödülü’nün sahibi olmuştu.

Yazarlar, ödüllerini aldıktan sonra, öykülerini sahnede okudular.

“Benim için sınırsız bir şeydi şefkat ama bir o kadar da sınırlıymış, öyküyle beraber gördüm”

Jüri üyelerinden Karin Karakaşlı ödül töreninde öykülerin ilk defa sahnede okunduğunu ve öykülerin okunmasının başka bir paylaşım, etki yarattığını belirtti ve yazarlara sordu:

“Her üç öyküde farklı biçimlerde tezahür etse de ‘sınır’ kaldı aklımda; sınırı aşmak, sınıra kadar her şey hoyratken, sınırın ötesinin sunabileceği şefkatle şifalanmayı gördüm. O şefkatin de oldukça şiddetli olması, radikalliği dikkat çekiciydi. Sizin kendi kendinizi paylaşırken, öykülerinizde ‘sınır, şiddet ve şefkat’ kavramları size nasıl eşlik etti duymak isterim.”

“İki Ağaçlı Orman” adlı öyküsüyle Üçüncülük ve Murat Çekiç Özel Ödülü’nü alan Meltem Bent, ödülünü kısa süre önce aramızdan ayrılan Murat Çekiç’e ithaf etti: “Murat’la çok kısa bir tanışıklığım oldu. Ödülümü, ailesine, dostlarına, emek verdiği STK’lara adıyorum.”

Karin Karakaşlı’nın sorusunu şöyle yanıtladı: “Şefkat uğraştığım bir duyguydu. Shibari ile ilgilenmeye başladım. Benim için sınırsız bir şeydi şefkat ama bir o kadar da sınırlıymış. Bu öyküyle beraber bunu gördüm. Teşekkür ederim.”

“Hayal” adlı öyküsüyle ikincilik ödülünü alan ChinaBird şunları söyledi:

“Bu sınırlar beni son derece geriyor. Ben çok geç açıldım, hâlâ açılamıyorum. Benim yaşadıklarımı bana biri anlatsaydı ona şefkatle yaklaşırdım ama kendime çok hoyrat davrandım. SPoD’a çok teşekkür ederim, korkumu yenmek için iyileştirici bir süreç oldu benim için. Bu yarışma bana cesaret verdi. Bu baskı ortamında insanlara nefes alacak alan açtıkları için Kaos GL’ye çok teşekkür ediyorum.”

“Apoptozis” adlı öyküsüyle birincilik ödülünü alan Era Seyal ise şöyle konuştu:

“Ben bir süre yazdım sonra uzunca bir süre ara verdim. Tekrar yazmaya başladığımda ilk hedeflediğim şey bu yarışmaydı. Bana çok iyi geldi bu tema. Öncelikle tema için çok teşekkür ediyorum. Aşkın L Hali’ni ilk okuduğumda 15 yaşında filandım. O zamanlar Türkiye daha aydınlıktı ama benim hayatım daha karanlıktı. Birbirimize Kaos GL’nin öykülerini okuyarak büyüdük. Bir şekilde büyüyen, gelişen zamanın içinde yer bulabildiğim için çok iyi hissediyorum. Bunun için de çok teşekkür ediyorum.”

Daha önce Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda ödül kazanan ve sonrasında jüri üyesi olan Belma Fırat ise “Yazarlık hayatımın ilk yıllarında bu yarışma beni çok motive etti. ‘İçinde bir gün benim de öyküm olur mu?’ demiştim ve oldu. Ne olursam olayım kapsanacağımı hissettiğim bir alan oldu burası benim için” dedi.

Katılımcılarla yapılan söyleşinin ardından ödül töreni sona erdi.


Etiketler: kadın, kültür sanat
İstihdam