22/06/2006 | Yazar: Kaos GL

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Birgün gazetesi Pazar Eki editörü Gökhan Gençay ve sorumlu müdürü İbrahim Çeşmecioğlu'nu vicdani retçi Erkan Bolot'la yapılan söyleşiden yargılamaya başladı. İddia: "Halkı askerlikten soğutmak."

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Birgün gazetesi Pazar Eki editörü Gökhan Gençay ve sorumlu müdürü İbrahim Çeşmecioğlu'nu vicdani retçi Erkan Bolot'la yapılan söyleşiden yargılamaya başladı. İddia: "Halkı askerlikten soğutmak."

KAOS GL

Erol Önderoğlu

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "Birgün" gazetesi Pazar Eki editörü Gökhan Gençay'ı vicdani retçi Erkan Bolot'la yaptığı "Savaşların İnsan Kaynağını Kurutalım" başlıklı söyleşi nedeniyle "halkı askerlikten soğutma" iddiasıyla yargılamaya başladı.

Gazetenin 30 Ekim 2005 tarihli sayısında yayımlanan söyleşi nedeniyle yargılanan gazeteci Gençay ile gazetenin orumlu yazı işleri müdürü İbrahim Çeşmecioğlu'nun 3 yıl hapsi isteniyor.

Sorumlu müdür Çeşmecioğlu zorla getirilecek

Gazeteci Gençay'ın savcılıkta verdiği ifadeyi tekrar ettiği bugünkü (21 Haziran) duruşmada haberciyi Avukat Deniz Ceylan savundu.

15 Aralık'ta savcılığa ifade veren Gençay, suça gerekçe gösterilen röportajın konusunun güncel olduğunu söyleyerek röportajın otorite ve itaat ilişkisini eleştirdiğini savundu. Gazeteci, röportaj içeriğinin de eleştiri sınırları içerisinde bulunduğunu savunarak, insanları askerlikten soğutmak amacıyla yazılmadığını ve suç kastı içermediğini açıklamıştı.

Sorumlu müdür Çeşmecioğlu'nun duruşmaya zorla getirilmesine karar veren Mahkeme Başkanı İrfan Adil Uncu, yargılamaya 19 Temmuz'da devam edileceğini açıkladı.

Cumhuriyet Savcı Nihat Erdem'in 16 Aralık 2005'te hazırladığı iddianamede, "...Sağlam bir Türk genci iseniz vatan borcunuz olduğunu söylenilen, askerlik-kabaca 20-25 yıllık bir toplumsal ilişkiler/dayatmalar sonucunda size bir insanın öldürülmesini kutsal saydırmaya çalışır, size kutsal gelmiyor ve otoriteye karşı gelip itaat etmeyip, söylenilmiş olan bir çok şeyin yalan olduğu haykırdığınızda size cezalar verir... Vicdani ret, politik/dini/düşünsel nedenler ile askerlik yapmayı reddetmesi, total ret ise yukarıda bir kısmını anlatmaya çalıştığım toplumsal ilişkileri, militarist kurumları reddetmek anlamına geliyor..." ifadelerini ve "Askere Gitme!" yazısını davaya konu etmişti.

İlk kez 1989'da "Sokak" dergisi yargılandı

Türkiye'de vicdani redde dayalı kanaatin yasaklanması 1989'a dayanıyor. O dönem "Sokak" dergisinin yazı işleri müdürü Tuğrul Eryılmaz, vicdani retlerini ilan eden Tayfun Gönül ve Vedat Zencir'le birlikte yaklaşık bir yıl sonra "halkı askerlikten soğutmak" iddiasıyla yargılandılar. Gazetecilere verilen ceza sonuçta ertelendi.

Açıklamaların dergide yayımlanmasından bir süre sonra konuyu sayfalarına taşıyan "Güneş" gazetesine de aynı iddiayla kovuşturma açıldı.

Aradan geçen sürede etkinliğini koruyan bir suçlama son olarak "Yeni Aktüel" dergisindeki yazısından gazeteci Perihan Mağden'e ve "Ülkede Özgür Gündem" gazetesindeki haber ve röportajlardan muhabir Birgül Özbarış'a yöneltildi.

Kaynak: BİA, 21 Haziran 2006



*İlgili haberler:

[[Vicdani ret hakkı]]

[["Işığa tutulmuş tavşan gibiydim"]]

[[FT: Savcılar reforma karşı]]

[[Orhan Pamuk'tan Mağden'e destek]]

[[‘Kolay kolay silinemeyecek belleğimden’]]

[[Anlamak ne zamandan beri suç?]]


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam