09/04/2007 | Yazar: Kaos GL

Birgün gazetesi yeni yazı dizisinde Homofobi’yi işliyor. Dünyada ve Türkiye'de homofobiyle mücadelenin tartışıldığı ‘Sinsi Bir Ayrımcılık: Homofobi’ başlıklı yazı dizisini Gökhan Gençay hazırladı.

Birgün’de yeni yazı dizisi: Homofobi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birgün gazetesi yeni yazı dizisinde Homofobi’yi işliyor. Dünyada ve Türkiye'de homofobiyle mücadelenin tartışıldığı ‘Sinsi Bir Ayrımcılık: Homofobi’ başlıklı yazı dizisini Gökhan Gençay hazırladı.

KAOS GL

Birgün gazetesi bugün (9 Nisan) başlayan ‘Sinsi Bir Ayrımcılık: Homofobi’ başlıklı yazı dizisinde Türkiye ve dünyada homofobinin nasıl hayat bulduğunu işliyor. Carsamba gunune kadar sürecek olan yazı dizisini Gökhan Gençay hazırladı.

Gençay, yazı dizisini hazırlamadaki amacını şu sözlerle anlattı: ‘Eşcinseller, somut bir öznesi olarak içinde yaşadıkları kamusal alanda karşılaştıkları ayrımcılık ve önyargılar sonucunda kendi kimliklerini 'meşru' biçimde açık edememekte ve gündelik yaşamda sosyal, kültürel pek çok sorunla karşılaşmaktalar. Bu sorunları, salt ezilen, baskı altında tutulan eşcinsel kimliğine yönelik mikro cemaatsel özel sorunlar olarak değerlendirmek işin kolayına kaçmak olacaktır. Özgür bir yaşamı savunan herkesin aynı zamanda cinsel yönelim özgürlüğünden yana tara/olması ve her çeşit ayrımcılık pratiği karşısında aktif tutum alması da gerekiyor.’

Homofobinin ırkçılık ve seksizmle de akrabalık barındıran bir ayrımcılık çeşidi olduğunu belirten Gençay, ‘Eşcinselleri dışsallaştırma mekanizmasına tabi tutan veya belli sterotiplere hapsederek kategorize eden homofobik zihniyet, ırk ayrımını meşrulaştıran, kadınları ikinci sınıf bir cins olarak addeden seksist zihniyetle aynı değerlerden beslenir. Bu bağlamda, ayrımcılık ve baskının her çeşidini kendi iç bağlantıları ekseninde gündeme getirmeden özgürlüğün toplumsal düzlemde tahayyül edilmesinin bile mümkün olmayacağı açıktır’ dedi.

Kaos GL’nin 17–21 Mayıs 2006 tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği 1. Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katılan yabancı konukların sunumlarına da yer veren yazı dizisini internetten okumak için: http://birgun.net/bolum-57






Etiketler: insan hakları
İstihdam