11/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Birleşik Krallık genel seçimlerinde yarışan açık kimlikli 152 LGBTİ adaydan 27’si parlamentoya girdi.

Birleşik Krallık seçimlerinde LGBTİ zaferi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşik Krallık genel seçimlerinde yarışan açık kimlikli 152 LGBTİ adaydan 27’si parlamentoya girdi.

 

Birleşik Krallık’ta Türkiye’den tam bir ay önce, 7 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde Muhafazakâr Parti tek başına iktidar oldu. David Cameron hükümetinin tahminlerin ötesinde bir sonuç elde etmesinin ardından İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi liderleri istifa etti.

Birleşik Krallık seçimlerindeki LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) adaylar ise, şimdiye kadar dünyada eşi benzeri görülmemiş bir başarı elde etti. Seçimlerde aday olan açık kimlikli 152 LGBTİ adaydan 27’si parlamentoya girdi. LGBTİ vekillerin 13’ü İşçi Partisi’nden, 12’si Muhafazakâr Parti’den, 2’si de İskoç Ulusal Partisi’nden.

Seçim öncesi İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Yeşil Parti LGBTİ’lere özel seçim bildirgeleri hazırladı. David Cameron ise seçmene evlilik eşitliğinin kendi iktidarı sırasında geldiğini hatırlatarak eşcinsel “onarım terapilerine” karşı daha sert bir tutum geliştireceklerinin sözünü verdi.

Cameron’dan homofobik zorbalığa karşı 2 milyon pound bütçe vaadi

Seçimlerde en çok oy toplayan ilk 4 partinin LGBT vaatleri ise şunlardı:

Tek başına iktidara gelen Muhafazakâr Parti LGBTİ’lere özel ayrı bir seçim bildirgesi yayınlamasa da bildirgelerinde LGBTİ’lere yönelik geniş kapsamlı vaatlerde bulundu.

Partinin vaatleri arasında okullarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli zorbalıkla mücadelede yenilikçi yollar bulunması için 2 milyon pound ayırmak ve cinsellik eğitimlerine LGBT’leri de dâhil etmek yer alıyor.

İşçi Partisi, öğretmenlere LGBT’lere yönelik zorbalıkla başa çıkmalarını sağlayacak eğitimler vermeyi ve tüm devlet okullarında yaşa uygun zorunlu cinsellik eğitimi verilmesini vaat etti. Parti ayrıca transların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracağına söz verdi.

İskoç Ulusal Partisi, LGBT haklarını tüm dünyada geliştirmenin Birleşik Krallık dış politikasının temelinde yer alacağı vaadinde bulundu.

Liberal Demokrat Parti ise eşcinsellere yönelik “onarım terapilerine” son vermenin yanı sıra spor müsabakalarında homofobik tezahüratları yasaklamayı vaat etti. 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam