26/08/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), IŞİD tehditleri nedeniyle 70 yıldır ilk defa LGBT konusunda toplandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ilk LGBT toplantısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), IŞİD tehditleri nedeniyle 70 yıldır ilk defa LGBT konusunda toplandı.

BMGK üyeleri, IŞİD'in eşcinsellere yönelik tehditleri nedeniyle, ABD’nin BM Elçisi Samantha Power ve Şile’nin BM Elçisi Cristian Barros’un ev sahipliğinde toplandı. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda, Uluslararası Gey ve Lezbiyen Hakları Komisyonu direktörü Jessica Stern, IŞİD'in 30 kişiyi eşcinsel olduğu için infaz ettiğini belirtti. Suriye'den Türkiye'ye sığındıktan sonra ABD'nin mülteci olarak kabul ettiği Suriyeli eşcinsel Suhpi Nahas'ın da katıldığı gayri resmi toplantıda, bölgedeki genel durum konuşuldu.

Bir eşcinselin yakalanması domino etkisi yaratıyor

Irak'a sığınan, "Adnan"  adını kullanan bir başka kişi de telefon bağlantısıyla eşcinsel olduğu için lŞlD'ten ölüm tehdidi aldığını bildirdi.  Adnan,  "Eşcinsel erkeklerin hepsini yakalamaya çalışıyorlar. Bu domino etkisi yaratıyor. Çünkü birini yakaladıklarında, Facebook ve telefonlarından diğer eşcinselleri de buluyorlar" dedi.

Adnan IŞİD'in Orta Doğu'da çok yaygın olan homofobiden istifade ettiğini belirterek, "Benim toplumumda eşcinsellik, ölümü hak etmek demektir. Bu yüzden IŞİD eşcinselleri öldürdüğünde çoğu insan mutlu oluyor, IŞİD de bundan fayda sağlıyor" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Power:  “Bugün küçük ama önemli bir adım attık”

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power toplantının ardından Suriyeli mülteci Nahas ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. BMGK'nin daha önce LGBT konusunda bir toplantı gerçekleştirmediğini belirten Büyükelçi Power, BM'de tarih yazdıklarını ifade etti. Power, Şili ile ortak böyle bir toplantıyı düzenlemekten onur duyduklarını belirterek, "Bugün küçük ama önemli bir adım attık. Bu bizim son adımımız olmamalı" dedi. Büyükelçi Power, toplantıyı insan haklarına saldın gerekçesiyle düzenlediklerini kaydetti. Daha sonra söz alan Nahas ise Suriye'de doğduğu yer İdlib'i kontrolü altında bulunduran Nusra Cephesi'nden tehditler aldığını söyledi.

Diğer BM üyesi ülkelere de açık olan gayrı resmi BMGK toplantısına, Konsey üyesi Angola ve Çad katılmadı.


Etiketler: insan hakları
nefret