24/11/2008 | Yazar: Reşat Şaban

AB Dönem Başkanlığını yürüten Fransa öncülüğünde yürütülen eşcinselliğin cezai yaptırımlardan çıkarılmasına yönelik çalışma, oylama yerine BM tarafın

AB Dönem Başkanlığını yürüten Fransa öncülüğünde yürütülen eşcinselliğin cezai yaptırımlardan çıkarılmasına yönelik çalışma, oylama yerine BM tarafından bu konu ile ilgili ciddi deklarasyon yayınlanmasını öngörüyor. Fransa 15-20 Aralık 2008 tarihleri arasında BM Genel Kuruluna taslak bir deklarasyon sunacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gelecek ay gerçekleştirilecek toplantısında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden dolayı uygulanan ayrımcılıkları önlemek için yayınlayacağı deklarasyonun ne zaman yayınlanacağına ilişkin detayları açıklayacak.

Fransa tarafından sunulacak deklarasyon Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi tarafından
imzalandı.

Deklarasyonun yayınlaması için çalışan inisiyatif, Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün (IDAHO) organizasyonu için çalışan komitenin kampanyasını takip ediyor.

80’den fazla ülke, her ne koşulda olursa olsun eşcinsel ilişkileri yasaklıyor.

Cezalandırma ise birkaç yıl hapis cezasından ömür boyu hapis cezasına kadar değişiklik gösterebiliyor.

9 ülkede veya bu ülkelerin bazı bölgelerinde ise eşcinsellik için uygulanan cezai yaptırım idam cezası.

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Dışişleri ve İnsan Hakları’ndan sorumlu müsteşar yardımcısı Rama Yade, eylül ayında Birleşmiş Milletlere eşcinselliğin suç olarak düzenlendiği yasaların dünyanın her yerinde kaldırılması yönünde başvuracağını açıklamıştı.

Rama Yade, AB’nin kadına karşı uygulanan ayrımcılığın dünya genelinde engellenmesi çalışmasında öncü rolü oynamak istediğini de ekledi.

AB Dönem Başkanlığını yürüten Fransa, 2008 yılı sonuna kadar BM Genel Kurulunda AB üye devletleri ile görüşmeyi planlıyor.

Daha önce açıklandığı gibi Fransa öncülüğünde yürütülen eşcinselliğin cezai yaptırımlardan çıkarılmasına yönelik çalışma, konu hakkında BM’de bir oylama yerine BM tarafından bu konu ile ilgili ciddi deklarasyon yayınlanmasını öngörüyor. Fransa 15-20 Aralık 2008 tarihleri arasında BM Genel Kuruluna taslak bir deklarasyon sunacak. Britanya hükümetinin dünya genelinde eşcinselliğin cezai yaptırımlar listesinden çıkarılmasını savunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, şimdiye kadar ilk kez böyle bir deklarasyon Genel Kurul seviyesine kadar ulaşabildi.

IDAHO Komitesi Başkanı Louis Georges Tin öncelikli hedefin deklarasyonun imzalanması konusunda ülkelerin cesaretlendirilmesi olduğunu belirtti.

Deklarasyonun sunulmasının ardından, umut edilen eşcinselliğin cezai yaptırımlar listesinden kaldırılması için yürütülen çalışmaların hız kazanması ve yasa tasarısının BM’deki oylaması sırasında yeterli desteği alarak yürürlüğe girmesi.

Belli bir süre daha diplomatik ve politik desteğin süreceği fakat kampanyayı yürütenleri destekleyecek dünya geneli bir desteğin uzak olduğu söylenebilir.

IDAHO, homofobi ve transfobiye karşı mücadele amaçlı dünya geneli bir kampanya. Her yıl 17 Mayısta homofobi ve transfobi karşıtı etkinlikler ve eylemler düzenliyor.

İlgili haberler: [[kaosgl|http://www.kaosgl.org/node/2176]]

‘IDAHO’dan Birleşmiş Milletlere tarihi deklarasyon’
Etiketler: insan hakları
nefret