08/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi Avrupa Bölge Temsilcisi Jan Jarab, Kaos GL’yi ziyaret etti.

Birleşmiş Milletler’den Jan Jarab Kaos GL’yi Ziyaret Etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi Avrupa Bölge Temsilcisi Jan Jarab, Kaos GL’yi ziyaret etti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüş esnasında Jan Jarab, Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel ve transların (LGBT) insan hakları ve demokratikleşme gündemi ile ilgili kapsamlı bilgi aldı.

Jan Jarab, LGBT haklarının BM açısından tartışılmaz biçimde insanlığın ortak değerleri arasında benimsendiğini ve çabalarının daha da artacağını söyledi.
 
Ziyarette Türkiye’nin yasama gündemi üzerinde özellikle duruldu. Bu açıdan, anayasanın eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin eklenmesi, LGBT’lerin ve sosyal adalet savunucularının öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Aynı yasal korumanın, ayrımcılıkla mücadele ve nefret suçları gibi yasal düzenlemelerin de içeriğinde olması talep ediliyor.
 
Jan Jarab, LGBT haklarına ilişkin yasalar ve politikalar düzeyinde siyasi partilerin ve kamu yetkilerinin tutumları hakkında Kaos GL’nin değerlendirmelerini kaydetti ve bunları BM yapıları ile paylaşacağını aktardı.
 
BM temsilcilisi, diğer sivil kuruluşlar ile özel sektörün de LGBT’lerin yaşadığı derin ayrımcılık ve şiddet ile mücadeleye etkin şekilde dâhil olmalarını ümit ettiklerini belirtti.
 
Jarab, küresel ölçekte LGBT hareketinin, toplumlardaki ayrımcılıkların kurumsal ve kültürel temellerine dair entelektüel ve politik derinlik açısından en doğru tahlilleri geliştiren sivil muhalefetlerden biri olduğunu düşündüğünü söyledi.
 
BM’nin LGBT hakları ile ilgili geçen sene yayımladığı Eşit ve Özgür Doğmak (Born Free and Equal) adlı kitabın telif haklarını alan Kaos GL, önümüzdeki aylarda bu kitabı Türkçe’ye çevirecek ve dağıtımını yapacak. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam