14/08/2020 | Yazar: Kaos GL

Bi+seksüel dijital aktivizm alanı Bitopya, Jacob Engelberg’in tıbbi bifobi eleştirisi yaptığı “Biseksüel erkekleri tıbbi araç haline getirmeyi bırakın!” yazısını Türkçeleştirdi.

“Biseksüel erkekleri tıbbi araç haline getirmeyi bırakın!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Delia Giandeini 

Bi+seksüel dijital aktivizm alanı Bitopya, Jacob Engelberg’in PNAS’de (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) yayımlanmış “Erkeklerdeki biseksüel yönelimin varlığına dair güçlü bir kanıt” isimli makaleye yönelik eleştirisini Türkçeye çevirerek yayınladı:

“Biseksüel erkeklerin var olduğu resmiyet kazandı. Yeni bir araştırma makalesinin bulguları bu yönde. “Erkeklerdeki biseksüel yönelimin varlığına dair güçlü bir kanıt” başlıklı makale, bu hafta bilim dergisi PNAS’de yayımlandı. Makale, kendisini biseksüel olarak tanımlayan cis erkeklerin cinsel/üreme organlarının erotik uyarıcılara verdiği tepkileri ölçen sekiz çalışmadan veriler toplamış. Makaleyi kaleme alan yazarların belirttiğine göre araştırmanın amacı, ‘beyan yerine fizyolojik süreçler’ yoluyla erkek biseksüelliğinin deneysel olarak onaylanmasını sağlamak.”

“Affedersiniz ama kimin böyle bir kanıta ihtiyacı var? Görünen o ki, bizzat yazarların. İnsan cinselliği üzerine ders veren ve Essex Üniversitesi’nde Psikoloji alanında okutmanlık yapan Gerulf Rieger, biseksüel erkeklerin, hem erkek hem kadınlardan cinsel olarak uyarılabileceği konusunda şüpheliymiş. Makalede, “Erkeklerde biseksüel yöneliminin var olduğuna, hem bilim insanları hem de bu alana vakıf olmayan insanlar uzun süredir şüpheyle yaklaşıyor” diye yazılmış. Fakat şimdi bilim var olduğunu kanıtlamış gibi görünüyor. Ellerinde artık somut bir kanıt var.”

Engelberg, acil cevap bulması gereken iki soruyu soruyor: Böyle bir çalışma neden gerekli görüldü? Bir cinselliğin varlığını “kanıtlamak” için böyle yöntemlerin uygulanması ne anlama geliyor?

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: sağlık, sağlık hakkı
İstihdam