27/07/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

İstanbul Film Akademi, Wachowski kardeşler hakkında yayınladığı transfobik video üzerine açıklama yaptı: “Transfobik değiliz, yaptığımız gönderme transfobik olarak algılandı.”

“Biz transfobik değiliz, siz öyle algılamışsınız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Film Akademi, Wachowski kardeşler hakkında yayınladığı transfobik video üzerine açıklama yaptı: “Transfobik değiliz, yaptığımız gönderme transfobik olarak algılandı.”

İstanbul Film Akademi’nin yayınladığı transfobik video üzerine LGBTİ+ aktivistleri sosyal medyadan tepki gösterdi. Videonun sunucusu İlker Canikligil, tepki gösterenleri engellerken Akademi ise “Yanlış anlaşıldık” açıklaması yayınladı. Canikligil, videonun ilgili kısmının işlem görmemiş hâlini yayınladı. O videoda, kullandığı yorumun hemen ardından “cinsel tercihle ilgili” olmadığını ifade ediyor. Ancak transfobik açıdan kurgulanmış video hâlâ yayında.

Transfobik kurgu

İstanbul Film Akademi’nin Olmaz Öyle Saçma Şey programının 6 Nisan 2018 tarihinde yayınlanan otuzuncu bölümünde, Wachowski kardeşler (Lana ve Lily Wachowski) hakkında konuşan İlker Canikligil “Matrix kadar büyük bir başarı kazanınca delirmemeleri çok zordu zaten ikisi de çok garip noktalara gittiler biliyorsun” diyor ve gülüyor. Canikligil’in gülüşü esnasında video, Wachowski kardeşlerin trans uyum süreci öncesi fotoğraflarıyla sonrasında çekilmiş fotoğraflarını birlikte sunuyor.

Nasıl başladı?

Süreç, yapılan transfobik video kurgusunu fark eden bir aktivistin İlker Canikligil’i Twitter’dan etiketleyerek sormasıyla başladı. Ardından sosyal medyada İlker Canikligil’i etiketleyerek kullanılan dilin transfobik olduğunu ifade etti ve İlker Canikligil “Transfobik değiliz” diye cevap verdi. Canikligil, yapılan “esprinin” transfobik olduğunu söyleyen ve ilgilenip ilgilenilmeyeceğini soran aktivisitin sorusunu “Hayır ilgilenmeyeceğim” diyerek yanıtladı.

Yaklaşık 10 gün sonra video çeşitli hesaplardan ifşa edilmeye başladı. İlker Canikligil, ifşa eden hesapların bir kısmını engelledikten sonra “Siyaseten doğruculuk diye bir gerizekalılık kategorisi var” diyerek, yorumun transfobik olduğunu söyleyen kişilere ableist hakarette bulundu.

Siz öyle algılamışsınız!

Tepkilerin artmasının ardından İstanbul Film Akademi, bir açıklama yayınladı ve “algı hatası” olduğunu söyledi:

“Wachowski’leri konuşurken gayri ihtirayı arkada iki kardeşin cinsiyet değişiminden önceki ve sonraki fotolarının kullanılması nedeniyle; ikilinin yönetmenlik ve Matrix sonrası işlerde aynı başarıyı yakalayamamış olmalarına yaptığımız satirik göndermenin sosyal medyada maalesef ‘transfobik’ olarak algılandığını görüyoruz.”

“Programın şimdiye dek yayınlanan tüm bölümlerinde kendimiz de dahil, iyi, güzel, başarılı, başarısız her şeyi eleştirdiğimiz ve kendi üslubumuzca dalga geçtiğimiz için bu paradinin yüksek tansiyonlu cinsiyetçi manalara varması bizi üzdü. Bu video sebebiyle kalbi kırılanlardan samimi olarak özür diliyoruz.”

“Açık ve kesin olarak ifade etmeliyiz ki transfobik değiliz. Hiçbir cinsel kimlik, hiçbir politik tercih (faşizm hariç) yaptığımız işle ilgili olamaz. Kurum olarak da eğitmenler olarak da her türlü hak ve özgürlüğün yaşanabilmesi ve yaşanmasının desteklenmesinden yanayız.”

Canikligil videonun işlem görmemiş hâlini yayınladı

İlker Canikligil, İstanbul Film Akademi’nin açıklamasının ardından videonun işlem görmemiş hâlini yayınladı. Videoda “İkisi de çok garip yerlere gittiler biliyorsun” deyip güldükten sonra “Cinsel tercih açısından demiyorum, acayip para kazandılar öyle böyle değil” diyor.

Canikligil bu videoyu yayınladıktan sonra Twitter hesabından “Ben transfobik değilim ama siz faşistsiniz. Birini elinizde doğru dürüst hiçbir bilgi olmadan etiketliyor infaz ediyorsunuz. Utanın” paylaşımında bulundu.

Video transfobik kurguyla hâlâ yayında

Transfobik bir kurguyla izleyiciye sunulan video hâlâ yayından kaldırılmadı ve ilgili kısma müdahelede bulunulmadı. İstanbul Film Akademi, izleyenlerin “yanlış algıladığını” savunuyor.


Etiketler: medya
nefret