20/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL İnsan Hakları İzleme Uzmanı Defne Güzel, +90’ın 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü videosuna konuk oldu.

“Biz translar herkesin temel haklarının teminatıyız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL İnsan Hakları İzleme Uzmanı Defne Güzel, +90’ın 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü videosuna konuk oldu.

Güzel, videoda 20 Kasım’ın tarihinden başlayarak Türkiye’de transların yaşadığı ihlallere dikkat çekti:

“Siyah trans kadın Rita Hester 1998 yılında öldürüldü. Dünya trans hakları hareketi bu cinayeti bir sembol, 20 Kasım gününü de Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü olarak kabul ediyor.

Translar maalesef şiddetini artıran bir nefretin hedefindeler. Günden güne devlet politikası hâline getirilen nefret söylemleri transların hayatını etkiliyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz transları daha da yoksullaştırırken bu yoksulluk sebebiyle haklara erişmek de zorlaşıyor. Translara istihdam alanı açılmıyor. Hormon ilaçları günden güne pahalılaşıyor. Ev bulmakta zorluk çekiyoruz. Emlakçılar ev kiralamıyor. Hizmetlere erişimde ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyoruz. 6 Şubat Depremleri gibi bir afet anında bile yalnızlığa, görünmezliğe itildik. Ortada bir düzen var ve bu düzen transların görünür olmasına izin vermiyor. Dolayısıyla hepimiz örgütlenmek, bir arada durmak ve birbirimizin sesi olmak zorundayız. Çünkü biz translar, hayatın her alanındayız, herkesin hayatında bir biçimde varız. Ve herkesin temel haklarının teminatıyız.”

20 Kasım hakkında

Rita Hester, 20 Kasım 1998’de ABD’nin Massachusetts Eyaletinin Boston şehrinde transfobik bir saldırıyla katledildi.

1999 yılından bu yana her 20 Kasım’da; dünyanın birçok yerinde nefret suçu mağduru translar, lubunya örgütlenmeleri ve hak savunucuları tarafından basın açıklamalarıyla, bir araya gelerek ve transların güncel şartlarda neler yaşadıklarını paylaştığı etkinlikler düzenlenerek anılıyor.


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam, nefret suçları
İstihdam