22/05/2017 | Yazar: Kaos GL

Avukat Yalçın Koçak: ‘Marmara Üniversitesi Ece’nin diploma bilgilerini başvuru olmadan değiştirmeliydi.’

Bize bir diploma lazım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Yalçın Koçak: “Marmara Üniversitesi Ece’nin diploma bilgilerini başvuru olmadan değiştirmeliydi.”

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliğinden mezun olduğunda cinsiyet geçiş sürecinde olduğu için kimlik bilgileriyle aldığı diplomasını değiştirmek istediğini üniversite yönetimine bildiren Ece’ye yönetimden ret yanıtı geldi.

Diplomasının yeni kimlik bilgilerine göre düzenlenmesi isteği reddedilen Ece, Pembe Hayat Derneği’ne ulaştı. Pembe Hayat Derneği, Ece’nin talebi üzerine Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ile iletişime geçti ve 23 Ocak tarihinde Ece’nin diploma bilgilerinin değişikliği üzerine üniversiteye başvuruda bulundu.

“Hukuksuzluk yok”

Pembe Hayat’ın başvurusu bir gün sonra, 24 Ocak tarihinde Rektörlük tarafından reddedildi. Üniversite yönetimi, reddin gerekçesini “mezun olurken kimlik bilgilerine göre diploma verildi, hukuksuzluk yoktur değişim yapılmayacaktır“ şeklinde belirtti. 

Pembe Hayat Derneğinin başvurusunun reddedilmesinin ardından,  dernek avukatı 28 Ocak tarihinde “özel hayatın gizliliği ilkesi ve insan hakları üzerinden çalışma hakkını kullanmak” maddeleri ile diploma bilgilerinin değiştirilmesi talebiyle Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne karşı dava açtı. Rektörlük, davanın açıldığı idare mahkemesine de önceki cevabını tekrarladı ve herhangi bir hukuksuzluk olmadığını yineledi. 

Rektörlük diplomayı başvuru olmadan değiştirmeliydi

Pembe Hayat tarafından takip edilen hukuki süreç devam ediyor. KaosGL.Org’a konuşan Pembe Hayat Derneği Avukatı Yalçın Koçak; transların güncel kimlik bilgilerinin her kurum ve kuruluş tarafından güncellenmesi ve gizliliğin esas alınmasının insan hakkı olduğun belirtti ve ekledi: “Cinsiyet geçişin ardından transların kimlikleri değişir ve tüm uygulamalar ve hizmetlerden yeni kimlik bilgileri ile yararlanırlar. Marmara Üniversitesi de Ece’nin diploma bilgilerini başvuru olmadan değiştirmesi gerekiyordu.”

Pembe Hayat Derneği, Ece’nin diplomasını alabilmesi için #BizeBirYasaLazım hastagiyle kampanya başlattı ve bu kampanya için bir video hazırladı. Kampanyanın videosuna buradan ulaşabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam