17/01/2011 | Yazar: KAOS GL

BDP Kadın Meclisi, İstanbul Tabip Odası’nda, Kadın Çalıştayı düzenledi.

Bizi de Kapsayan Anayasa Hedefliyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
BDP Kadın Meclisi, İstanbul Tabip Odası’nda, Kadın Çalıştayı düzenledi.

Meclisin, aralık ayı sonunda Diyarbakır’da yaptığı toplantıda aldığı karar doğrultusunda dün başlayan çalıştaya, BDP Genel Eşbaşkanı Gültan Kısanak, BDP İstanbul Milletvekilli Sebahat Tuncel, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Prof. Fatma Gök, Günlük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Kocali, BDP PM üyesi Meral Danış Beştaş, KADER Başkanı Çiğdem Aydın, Av. Melek Taylan, Genel İş Sendikası Konut İşçileri Sendikası Başkanı Nebile Irmak Çetin, yazar Ayşegül Devecioğlu, Prof. Ayşe Candaş’ın yanı sıra, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin kadın temsilcileri katıldı.
 
Hukuksal Metin
Açılış konuşmasında anayasa sürecine değinen BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, söz konusu sürecin toplumun dinamiklerinin nasıl yaşamak istediği bir süreç olduğuna dikkat çekti. Toplum olarak ilk defa bu süreci yaşayacağız diyen Kışanak, "Türkiye’de eğer başarabilirsek ilk defa halk, bireyler olarak, aktif katılım süreci olarak bizi de kapsayan bir anayasa yapmayı hedefliyoruz. Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi anayasanın hukuksal bir metin olmasıdır. Oysa yer aldığımız mevcut parlamento birçok nedenle yüzde 10’luk seçim barajı gibi nedenlerle demokratik bir temsiliyete sahip değildir. Var olan parlamento bizi yeterince temsil etmiyor" dedi.
 
Maddeler Kalksın
Anayasanın kadınlarla ilgili olması gereken noktalarına vurgu yapan KADER Başkanı Çiğdem Aydın ise, Anayasa’nın, başlangıç maddesiyle birlikte 28 maddenin kaldırılmasını önerdi. Temel hak ve özgürlüklerin keyfi gerekçelerle sınırlandırıldığını belirten Aydın, "Biz kadınların anayasası dediğimiz metinde etnik köken, cinsel yönelim, medeni hal ve eşitlik maddesinin içinde yer almasını önerdik. Anayasada ailenin korunması ve çocuk hakları maddesi ile aile içi şiddet ve namus cinayetlerinin bu madde içerisinde yer almasını öneriyoruz" dedi. BDP Şırnak Milletvekilli Sevahir Bayındır da, mevcut Anayasa’nın antiilkeler, iktidar ve eşitsizlik üzerine kuru lu bir anayasa olduğuna dikkat çekti. Bayındır, "Esasında uygulanan biçimiyle tamamen dışlayan, ötekileştiren bir süreç yaşanıyor. Kadınlar olarak toplumu, doğayı bu dengeyi toptan var edecek bir düzenleme yapmamız gerekiyor" dedi.
 
Asgari Devlet Sözleşmesi
Anayasayı "asgari devlet sözleşmesi" olarak tanımlayan Sosyalist Feminist Kolektifi Üyesi Gülfer Akkaya ise, eşit yaşamaya evet diyenlerin bu sözleşmenin içinde yer alması gerektiğini söyledi. Akkaya, "Mevcut Anayasa Türkiye’yi kapsamıyor, bunun bütünen çöpe alılıp yeni bir anayasa üzerinde düşünmemiz gerekiyor" dedi. Yeni bir anayasa sürecinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini belirten Akkaya, "Birileri konuşacak, birileri bağlayacak ve önümüze koyacak. Bu ülkede beyaz Türkler anayasa yazıyor. O ekibin içinde sadece patron yalakası olan kadın hukukçular olmamalı. Anayasa ruhunun, kendisini toplumun ruhuna taşıması lazım. Asla sadece erkeklerden oluşamaz. Mevcut Anayasa’ ya haktığımızda bizi kapsamayan bir dil var. Hepimizi kapsayan hır dile sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Cinsiyetçi olmaması lazım" dedi.


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret