05/01/2021 | Yazar: Kaos GL

Queer Troublemakers, #BizimQueerChallengeimiz’a katılmaya çağırıyor.

#BizimQueerChallengeimiz: 2021 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Queer Troublemakers, 2017’den bei her sene yıllık okuma listeleri yayınlayan Bizim Büyük Challange’ımız sayfasından ilhamla lubunya hikayelerini görünür kılmak için queer okuma challange’ı #BizimQueerChallangemiz kampanyasını oluşturdu.

22 kitaplık challange’ta şunlar var:

Bir Virginia Woolf kitabı

500 sayfadan uzun olan bir kitap

Okuduğunuz kitapta geçen bir kitap

Lambda ödüllü bir kitap

Size hediye edilmiş bir kitap

Çok sevdiğiniz bir yazarın kitabı

Hiç okumadığınız bir yazarın kitabı

Bir öykü kitabı

Bir çizgi roman

Bir Türkiyeli yazar

Bir yazarın ilk kitabı

Bir yazarın son kitabı

Bir öykü seçkisi

Adı tek kelime olan bir kitap

Tiyatroda sahnelenmiş bir kitap

En az 30 sene önce yazılmış bir kitap

Uyarlama filmini merak ettiğiniz bir kitap

35 yaşın altında bir yazar tarafından yazılmış bir kitap

Ortamlarda okumadım demeye utandığınız bir kitap

Sadece bir kitabını okuduğunuz yazarın başka bir kitabı

Çevirmenini sevdiğiniz bir kitap

Queer Troublemakers’ın çağrı metni ise şöyle:

“Merhaba! 2020 yılı hepimiz için sancılı, kimisi aile yanında kala kala heteroya dönerken kimisi de Zoom toplantılarından illallah edecek hâle geldi. Her ne kadar aşı bulunsa da pandemi yakın zamanda -en azından bizim için- bitecek gibi durmuyor. Biz de çocukluğunda dünyadan kaçınan her lubunyayı büyüten kitaplara sığınıyor, soğuk kış gecelerinde sokağa çıkma yasağından sonra eve kapanıp kitap okuyacağımız günlerin hayalini kuruyoruz.”

“Instagram’daki Bizim Büyük Challenge’ımız sayfası 2017 yılından beri her sene yıllık okuma listeleriyle karşımıza çıkıyor. Biz de bu güzel hesaptan ilham alıp kendi queer okuma challenge’ımızı yaratmak istedik. Çoğumuz yılda 22 kitap okumak için bir çelınca ihtiyaç duymasa da ana akım medyanın bombardımanı altında queer yazarlara ve eserlere pek ulaşamadığımız doğru. Buna klasik kanon, popüler yazarlar, çok satanlar, ağır abiler de eklenince bir yıl içerisinde okuduğumuz queer sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor olabilir. Klasik edebiyatın queer varoluşları yeni yeni kabul edilen yazarları bir yana, özellikle de lubunya hikâyelerini mumla aradığımı söyleyebiliriz. Bu kalkışma sayesinde sizden öğreneceğimiz yeni eserler ile tanışmak için de sabırsızlanıyoruz.”

“Listemizi yalnızca LGBTİ+ karakterlerin olduğu hikâyelerle sınırlı tutmak istemediğimiz için her bir maddeye queer kitap ibaresini eklemedik. Uzaktan hetero gözüken ancak queer okumalara açık metinleri de bu listeye alabilirsiniz. Siz de bizimle bu serüvene katılıp 2021’inizin geçen yıldan daha iyi geçmesini şimdiden garantilemek istiyorsanız aşağıdaki tabloyu indirip üzerine yazıp çizmeye başlayabilirsiniz. Sosyal medyada #bizimqueerchallengeimiz ve #queertroublemakers etiketleri ile okuduklarınızı paylaşmayı, yeni kitaplar keşfetmeyi ve birbirinize kitap hediye etmeyi unutmayın.”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam