12/01/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Birleşmiş Milletler, Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin yerine geçecek olan 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için LGBTİ haklarını görüşecek.

BM 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için LGBTİ haklarını görüşecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Birleşmiş Milletler, Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin yerine geçecek olan 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’nde LGBTİ haklarını görüşecek.
 
Birleşmiş Milletler’in önümüzdeki 15 yıl boyunca hangi alanlarda kalkınmaya öncelik vereceğini belirleyecek 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’nde LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) hakları da yer alabilir.
 
Geçtiğimiz yıl Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde “cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile cinsel haklar ve üreme hakları”nın kabul edilmemesi LGBTİ haklarının da dışarıda kalmasına neden oldu. Ancak 2030’a kadarki kalkınma hedefleri için görüşmeler önümüzdeki ay başlayacak ve son söz Eylül ayında New York’ta yapılacak zirvede söylenecek.
 
Ayrımcılık, yoksulluk nedeni olarak ele alınacak
 
Kalkınma hedefleriyle dünyadaki en incinebilir grupların yoksulluk, açlık, yetkisizleştirme ve ötekileştirmeden korunması için temel değerler belirlenecek.
 
LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık da yoksulluğa yol açan unsurlardan biri olarak kalkınmanın önünde bir engel olarak ele alınacak.
 
Hâlihazırda Avrupa Parlamentosu kalkınma politikasına LGBTİ haklarını ekledi. Parlamento, Kasım ayında yaptığı oylamada “cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile cinsel haklar ve üreme haklarına evrensel erişim”i kalkınma öncelikleri arasına almıştı.
 
Birleşmiş Milletler’in 2015’e kadarki 8 hedefine ve Türkiye’de yürüttüğü çalışmalara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam