28/03/2007 | Yazar: Kaos GL

BM’nin sağlık örgütleri, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü kapmaktan korunmak için heteroseksüel erkeklere sünnet yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. Eşcinsel ilişkiye tavsiyede bulunmak içinse ‘erken’.

BM’nin sağlık örgütleri, AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü kapmaktan korunmak için heteroseksüel erkeklere sünnet yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. Eşcinsel ilişkiye tavsiyede bulunmak içinse ‘erken’.

KAOS GL

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile UNAIDS uzmanları, erkeklere, sünnetin virüse karşı kısmi koruma sağlayacağını (yüzde 60 oranında) bunun yanı sıra diğer tedbirlerin de alınması gerektiğini hatırlattılar.

Uzmanlar bunun yanı sıra, sünnet yaptıran erkekleri yaraları iyileşmeden cinsel temasa geçmemeleri konusunda da uyardılar.

Uzmanların Kenya, Uganda ve Güney Afrika’daki araştırmaların ele alındığı, bu ay Montrö’de yapılan toplantının ardından bu tavsiyede bulunmaya karar verdikleri belirtildi. Bu ülkelerdeki araştırmada, sünnetin riski azalttığına dair ‘güçlü deliller’ bulunduğu belirtilmişti.

Örgütlerden yapılan ortak açıklamada, ‘İstişareye katılan uzmanlar, ellerindeki verilere dayanarak sünnetin bundan böyle erkeklerde heteroseksüel ilişki sonucu ortaya çıkacak HIV riskini azaltmada yeni ve önemli bir unsur olarak tanınması gerektiğini tavsiye ettiler’ denildi.

Heteroseksüeller için ‘evet’, eşcinseller içinse ‘belirsiz’

WHO HIV/AIDS bölümü başkanı Dr. Kevin De Cock da ‘Heteroseksüellerde HIV enfeksiyonunun yüksek ve sünnet oranının düşük olduğu ülkelerde artık heteroseksüel erkeklerde HIV bulaşma riskini azaltacak yeni bir yöntemin bulunduğunu’ söyledi. Sağlık örgütlerinin açıklamasında, dünyada tahminen 665 milyon erkeğin sünnetli olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Sünnet önceliğinin yüksek risk altındaki erkeklere verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, genç erkekleri sünnet etmenin halk sağlığı üzerinde uzun dönemli etkisi olacağı kaydedildi.

Sünnetin eşcinsel ilişkide HIV riskini azaltıp azaltmadığı konusundaysa daha fazla araştırma yapmak gerektiği belirtildi.

Kaynak: AA, NTV, 28 Mart 2007


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam