12/10/2021 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, BM Bağımsız Uzmanı’nın cinsiyet kimliğine dayalı şiddet ve ayrımcılığa karşı koruma raporunu Türkçeleştirdi.

BM Bağımsız Uzmanı’nın cinsiyet kimliği raporu artık Türkçede! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Cinsiyet kimliğine dayalı şiddet ve ayrımcılığı ele almak için Devletler, ilgili yasaları, politikaları ve yargı kararlarını benimsemelidir. Bağımsız Uzman, Devletlerin bu tedbirlerin kanıta dayalı olmasını önerir. Bununla birlikte demokratik bir toplumda uygun olduğu şekilde ilgili toplulukların, halkların ve sivil toplum kuruluşlarının alınacak önlem ve kararların tasarım ve uygulanmasına dahil edilmelerini şiddetle tavsiye eder.”

Kaos GL, Bağımsız Uzman raporunu çevirdi

Bu cümleler, Birleşmiş Milletler (BM) cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı şiddet ve ayrımcılığa karşı koruma konusunda Bağımsız Uzman Victor Madrigal-Borloz’un raporundan. Genel Sekreterlik tarafından BM Genel Konseyi’ne de sunulan raporu Kaos GL Türkçeleştirdi.

Derneğin, “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Dayalı Şiddet ve Ayrımcılığa Karşı Korumaya İlişkin Birleşmiş Milletler Bağımsız Uzman Raporu” adıyla yayınladığı metni Cemre Şahin Türkçeleştirdi, Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar yayına hazırladı.

Bağımsız uzmanın raporunda cinsiyet kimliklerinin patolojikleştirilmesine karşı devletlerin harekete geçmesi gerektiği vurgulanıyor. Bağımsız Uzman, devletlerin cinsiyet kimliklerini tanımamasının şiddet ve ayrımcılığa yol açtığını belirterek cinsiyet kimliğine saygı gösterilmesini sağlamak için atılması gereken önlemleri de sıralıyor.

Bağımsız Uzman’dan devletlere çağrı: Kanun önünde eşitlik!

Bağımsız Uzman; devletlerin cinsiyet kimliğini tanıması için yasal zemin oluşturması gerektiğine, kanun önünde eşit tanınma hakkının diğer temel hak ve özgürlükler için merkezi olduğuna, cinsiyetin tanınması prosedürlerinin basit bir idari süreç olması gerektiğine ve küresel, bölgesel, ulusal düzeyde adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kanıta dayalı tedbirler ve polis şiddetine karşı eylem

Ülkelerin attığı olumlu adımları da değerlendiren Bağımsız Uzman, raporun sonunda önerilerini paylaşıyor. Devletlerin alacakları tedbirlerin kanıta dayalı olması gerektiğini, alınacak kararlara sivil toplum örgütlerinin katılmasını, yasal önlemler alınmasını ve polis şiddetine karşı harekete geçilmesini öneriyor.

Transfobiye karşı nefret suçları yasasının önemine de değinen Bağımsız Uzman; sağlık, eğitim ve adalette translara karşı ayrımcılığa karşı devletlerin sorumluluk alması gerektiğinin altını çiziyor.

Kaos GL: Translara küresel saldırılara karşı eşitlik!

Raporun Türkçesini yayına hazırlayan Yıldız Tar, Kaos GL olarak bu raporu neden çevirdiklerini şöyle anlatıyor:

“Bağımsız Uzman’ın özellikle cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık ve şiddete ilişkin bu kapsamlı raporu; sadece devletlerin atması gereken adımlar açısından değil aynı zamanda insan hakları örgütlerinin atabileceği adımlar açısından da kıymetli. Küresel anlamda translara karşı yükselişe geçen saldırılar, karalama kampanyaları ve transfobik ittifaklara karşı Bağımsız Uzman’ın tespitlerine kulak vermekte fayda var. Bu rapor ayrıca özellikle non-binary cinsiyet kimliklerine sahip kişilerin eşitliği açısından neler yapılması gerektiğini de verilere dayalı bir şekilde aktarıyor. Raporun Türkçesinin LGBTİ+ ve insan hakları mücadelesine katkı sağlaması umuduyla…”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.

* Bu yayın, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1


Etiketler: insan hakları, yaşam, sivil anayasa, nefret suçları, eğitim, barınma, sağlık, dünyadan
İstihdam