21/07/2006 | Yazar: Atilla Demir

Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ta yaşanan insan haklarına yönelik sorunları belirleyen bir rapor yayınladı. Raporda, eşcinsellere yönelik şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesine dair maddeler de yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ta yaşanan insan haklarına yönelik sorunları belirleyen bir rapor yayınladı. Raporda, eşcinsellere yönelik şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesine dair maddeler de yer aldı.

Atilla Demir - Ankara

18 Temmuz 2006

16.

UNAMI HRO'ya (Birleşmiş Milletler Irak Temsilciliği İnsan Hakları Organizasyonu) ulaşan birçok habere göre, 2005’den bu yana eşcinsellere yönelik tehditler artmakta ve eşcinseller hukuk dışı şekillerde, milisler ya da idam mangaları tarafından cinsel yönelimlerinden dolayı idam edilmektedir. Bu tip uygulamalar mağdurların ailelerine bildirilmemektedir; çünkü ailelerin şiddete maruz kalmaktan korktuğu düşünülmektedir. Eşcinseller gizlenmeyi ya da ülke dışına kaçmayı tercih ettikleri ve görünürlükleri az olduğu için bu tip olayları bağımsız kaynaklardan doğrulamak da güçleşmektedir.

17

Ekim 2005’den 30 Temmuz 2006 tarihine kadar en az 12 eşcinselin öldürüldüğü rapor edildi. Raporda, milislerin, eşcinsel olduklarına inanılan kişilerin ailelerini tehdit ettiği, ailelerden bu kişileri teslim etmelerini ya da öldürmelerini istedikleri; aksi takdirde ailenin diğer üyelerini öldürmeye başlayacakları belirtiliyor.

Mart 2006'da, 29 yaşında bir erkek Bağdat’ta kaçırıldı ve ailesi, kaçırılan kişinin eşcinsel yaşam tarzına izin verdiği için tehdit edildi. Aile, kaçırılan kişinin salıverilmesi için fidye ödedi, ancak kurbanın doğranmış vücudu birkaç gün sonra ölü olarak bulundu. Bir başka olayda ise eşcinsel bir erkeğin sözde namus cinayeti nedeniyle öldürüldüğü rapor edildi. Basında yer alan habere göre, maktulun babası, oğlunun eşcinsel olduğunu öğrendikten sonra onu astığını söylemesinin üzerine yargılanmadan salıverildi.

18.

Diğer insan hakları ihlallerinde olduğu gibi, Irak Hükümeti tüm vatandaşların ayrımcılığa karşı korunmasını temin etmek zorundadır. 2005 yılında, BM İnsan Hakları Komisyonu, üye devletlerin tüm vatandaşlarının yaşam haklarını koruma yükümlülüklerini teyit eden ve üye devletlere "cinsel yönelim dahil, namus ya da şeref adına, herhangi bir ayrımcılık nedeniyle işlenen her türlü öldürme olayına yönelik" soruşturmaları ivedilikle ve titizlikle yapılmasını hatırlatan bir kararı onayladı.

34.

Bireyler köktendinci unsurlar tarafından geleneksel giyim tarzına uymaları konusunda taciz ve tehditlere maruz kalmaktadır. Kadınlar, ulusal ve dini azınlıklar, eşcinseller bu konuda özellikle hedef alınmaktadır. Bu tehditlerin komşuluk düzeyinden dağıtılan el ilanlarına, kişisel iletişim bilgilerinden cep telefonlarına gönderilen mesajlara kadar birçok şekilde gerçekleştirildiği rapor edilmektedir.

Raporun tamamına ulaşmak için [[link| http://www.uniraq.org/documents/HR%20Report%20May%20Jun%202006%20EN.pdf]]’e tıklayınız.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam