11/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Oturumda Aylime Aslı Demir; Türkiye’de lezbiyen, biseksüel, trans kadınların sağlık hizmetlerine erişimde karşılaştığı sorunlara dair konuşacak.

BM Kadının Statüsü Komisyonu 68. Oturumu 11-22 Mart tarihlerinde gerçekleşecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadının Statüsü Komisyonu 68. Oturumu  bu yıl 11-22 Mart 2024 tarihleri arasında “Yoksulluğun ele alınması, kurumların güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet perspektifiyle finansman sağlanması yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği hedefine ulaşılmasının ve kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin hızlandırılması” öncelikli ana teması ve gözden geçirilecek konu olarak belirlenen “ Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için sosyal koruma sistemleri, kamu hizmetlerine erişim ve sürdürülebilir altyapı” teması ile gerçekleşecek.

Kaos GL Derneği Akademi ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü Aylime Aslı Demir Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde Kadının Statüsü Komisyonu’nun 68. Oturumu kapsamında Dünya Bankası’nın örgütlediği “Lezbiyen, Biseksüel, Trans Kadınların Sağlık Hizmetlerinde Karşılaştıkları Zorlukları Açığa Çıkarma” başlıklı oturumda Türkiye'nin sağlık sistemi içinde lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlarının karşılaştığı zorluklara dair bir konuşma yapacak.

Dünya Bankası’nın organize ettiği bu panelde küresel düzeyde lezbiyen, biseksüel ve trans kadınların karşılaştığı sağlık sorunları üzerine konuşulacak.

Sağlık hizmetlerine erişimdeki yetersizlik, kısıtlı ruh sağlığı kaynakları, yetersiz cinsel sağlık hizmetleri ve daha yüksek kanser riski gibi konular lezbiyen, biseksüel, trans kadınların eşit sağlık hizmeti almasında çeşitli zorluklarla karşılaştıkları gerçeğini ortaya koyuyor. 2024-2030 Dünya Bankası Cinsiyet Stratejisi, cinsel ve cinsiyet azınlıklarını bertaraf etmek ve fırsat eşitliğini tesis etmeye yönelik Dünya Bankası'nın taahhüdünü yeniden vurguluyor. Bu panelde uzmanlar, LBT kadınları için özelleştirilmiş sağlık çözümlerine olan ihtiyacı ele alacak ve Dünya Bankası projelerinin bu sorunlara nasıl çözüm getirebileceğini tartışacak.


Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam