21/05/2020 | Yazar: Yasemin Öz

BM LGBTİ Çekirdek Grubu, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün’ü küresel bir panelle kutladı.

BM LGBTİ Çekirdek Grubu 17 Mayıs’ı kutladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün nedeniyle, 30 ülkenin üyesi olduğu Birleşmiş Milletler (BM) LGBTİ Çekirdek Grubu 18 Mayıs’ta online bir kutlama etkinliği düzenledi. 

Moderatörlüğünü grubun sekreteryasını üstlenen Outright International direktörü Jessica Stern’in yaptığı etkinlikte, Stern Outright International’ın pandemi ve pandemi dışındaki LGBTİ+lara yönelik çalışmalarını özetledi.

Açılış konuşmalarını grubun eş sözcüleri Arjantin adına Arjantin BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Alejandro Verdier ile Hollanda adına Hollanda BM Daimi Temsilcisi Karel Van Oosterom yaptı.

Sessizliği kır!

Açılış konuşmalarında grubun 2020 yılı için seçilen “Sessizliği Kır-Break the Silence” teması çerçevesinde 17 Mayıs dolayısıyla yapmış olduğu açıklama ile gruba üye ülkelerin LGBTİ+’lar konusundaki en iyi uygulamalarından örneklere değinildi. BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin amaçlarından biri olan “Hiç kimsenin arkada bırakılmaması, herkesin dahil edilmesi-No one is left behind, ensure everyone is included” gereği hatırlatıldı

Gruba son olarak dahil olan iki yeni ülke olan Nepal ile İzlanda adına konuşmalarla devam eden etkinlikte, Nepal BM Daimi Temsilcisi Amrit Bahadur Rai Nepal hükümetinin LGBTİ+’larla ilgili yaptıkları anayasa değişikliklerine değindikten sonra, pandemi sırasında LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları zorluklar ile karşılaştıkları şiddetten bahsetti.

İzlanda BM Daimi Temsilcisi Jorundur Valtysson ise LGBTİ+ haklarını geliştirmek konusunda yaptıkları savunuculuk çalışmaları, Avrupa’da bu yönde attıkları adımlar ve pandemi sürecinde İzlanda hükümetinin LGBTİ+larla ilgili aldığı tedbirlere değindi.

Bağımsız Uzman’dan altı adımda çözüm önerileri

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği (CYCK) bazlı şiddet ve ayrımcılığa karşı koruma sağlanması için görevlendirmiş olduğu Bağımsız Uzman Victor Madrigal Borloz ise pandemi sürecinde LGBTİ+’ların sistematik biçimde dışlama yaşadıklarına, kırılgan hale getirildiklerine, pandeminin LGBTİ+’lara uygulanan eziyet, zulüm ve işkenceye bahane edilemeyeceğine dikkat çekti.

Borloz, LGBTİ+ alanından çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) erken uyarı yaparak ihtiyaçlara dair yol gösterici olduklarını ve bu ağların desteklenmesi gerektiğini hatırlattıktan sonra çözüm önerilerini altı basamakta şu şekilde sıraladı:

*LGBTİ+ların varlığını kabullenmek

*STK’ları desteklemek

*LGBTİ+ları pandemiyi bahane etmeden korumak

*LGBTİ+ların temsil edilmelerini sağlamak

*Gelecekte oluşabilecek benzer salgın süreçlerine hazırlıklı olmak için LGBTİ+ların süreçte edindikleri bilgi ve deneyimleri toplamak

*LGBTİ+ların karşılaşabilecekleri dolaylı ayrımcılık riskini kabullenmek.

Pandemide şiddet!

Dünyanın farklı bölgelerinden aktivistlerin konuşmalarıyla devam eden etkinlikte Cayman Adalarından Colours Cayman başkanı Billie Bryan kendi ülkesinde varlıklarının inkar edildiği ve görünmez kılındıklarını ve bu nedenle görünür olmaya, sosyal çevrede konforlu hareket edebilmeye önem verdiklerine değindi. LGBTİ+’ların pandemi sırasında şiddet, aile içi şiddet, cinsel şiddet ve taciz riski yaşadıklarını, finansal olarak ayakta kalmakta zorlandıklarını ve süreçten daha fazla etkilendiklerini belirtti.

Mawjoudin, We Exist for Equality in Tunisia Genel Sekreteri Khawla Bouaziz LGBTİ+ var oluşların Tunus yasalarına göre suç olduğunu hatırlattıktan sonra, pandeminin LGBTİ+ları kırılgan hale getirdiğini, işlerini kaybeden LGBTİ+’ların günlük veya freelance işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını, seks işçilerinin ve trans kadınların işsiz kaldıklarını, risk altında yaşadıklarını, hiçbir yasal koruma veya destek olmaksızın kuşatıldıklarını belirtti.

Kosta Rika LGBTI İlişkileri Başkanlık Komiseri Luis Salazar konuşmasında ülkesinin eşcinsel evlilikleri yasalaştırmak konusunda yürüttüğü çalışmalardan bahsedip, pandemi sırasında STK’lardan görüş alınmasına ve LGBTİ+’ları finansal olarak desteklemek gerektiğine vurgu yaptı.

A.B.D. Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği adına konuşan Courtney Nemroff pandeminin LGBTİ+ların yaşadıkları güçlüklere ışık tuttuğunu, LGBTİ+ların en temel sağlık hizmetlerine dahi erişemediklerini, kırılgan kimliklerin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu konuda gereken her şeyin yapılması zorunluluğuna dikkat çekti.

Kapanış konuşmasını İspanya ve Uruguay’ın yaptıkları etkinlikte, İspanya BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Maria Bossols Delgado konuşmasında, pandemi sırasında da eşit haklar mücadelesinin devam etmesi gerektiğini, ruhsal ve bedensel sağlık ile LGBTİ+ların karantinada birlikte kalmak zorunda oldukları ailelerindeki düşmanlık ortamının ele alınmasının önemini belirtti.

Son olarak söz alan Uruguay BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Luis Homero Bermudez Alvarez ise konuşmasında kırılgan bir grup olan LGBTİ+lara ilişkin hükümetlerin acil önlem almaları gerektiğini, aksi takdirde Covid-19’un etkisinin nesiller boyu süreceğini, LGBTİ+ların pek çok ülkede pandemi sırasında hedef haline getirildiklerini, STK’larla beraber çalışmanın ve STK’ların çalışmalarının desteklenmesinin önemini vurguladı.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam