30/09/2024 | Yazar: Aylime Aslı Demir
Çalıştayda LGBTİ+ kapsayıcılığı da konuşuldu: “LGBTİ+’ların güvenli, kapsayıcı ve adil bir toplumda yaşaması desteklenmeli”
Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma İşbirliği Çerçevesi (UNSDCF) kapsamında Türkiye’nin 2021-2025 dönemindeki sürdürülebilir kalkınma çalışmalarının değerlendirilmesi ve 2026-2030 dönemi önceliklerinin belirlenmesi amacıyla çok paydaşlı bir çalıştay düzenlendi. 25 Eylül’de gerçekleşen çalıştayda; BM Türkiye Ülke Ekibi, akademisyenler, Kaos GL ve ÜniKuir’in de içlerinde yer aldığı sivil toplum kuruluşları bir araya geldi.
BM Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi, açılış konuşmasında, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik kaydettiği ilerlemeleri ve mevcut zorlukları değerlendirdi. “Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SGD) yönelik bazı alanlarda küresel ortalamanın üzerinde bir performans sergiliyor; ancak bazı göstergelerde de sınırlı ilerleme ya da gerileme yaşanıyor,” diyen Koordinatör, “iklim değişikliği, demografik değişim, kentleşme, dijitalleşme ve eşitsizliklerin Türkiye'nin kalkınma perspektifini etkileyen ana unsurlar” olduğunu dile getirdi.
Çalıştayın ikinci bölümünde, katılımcılar, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle bağlantılı olarak Türkiye'nin mevcut durumu ve bu hedeflere ulaşmak için BM 2026-2030 yılları arasında hangi alanların önceliklendirilmesi gerektiği ve hangi stratejilerin belirlenmesi gerektiğine dair görüşlerini paylaştı.
LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişimi de konuşulan konular arasındaydı
Kaos GL Akademik ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü Aylime Aslı Demir’in de yer aldığı çalıştayda toplumsal cinsiyet çalışmalarıyla ilgili Türkiye’deki başlıca zorlukların ve fırsatların neler olduğu, bu çalışma başlığının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG) ve uluslararası standartlarla olan ilişkileri üzerinde duruldu.
SDG’lerin yaşama geçebilmesi için LGBTİ+ kapsayıcı olması gerektiği, zira bu hedeflerin, herkesin insan haklarından eşit şekilde yararlanmasını, ayrımcılıkla mücadele edilmesini ve sosyal adaleti teşvik etmeyi amaçladığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, tüm çeşitliliğiyle cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri kapsaması gerektiği, eşitsizliklerin azaltılması hedefi bağlamında (SDG 10), LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılığa karşı adımlar atılması ve fırsatlara eşit erişimin sağlanması gerektiği, sağlıklı yaşam ve iyi olma hali (SDG 3) kapsamında, LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişimde karşılaştığı engeller kaldırılması gerektiği konuşuldu. Barışçıl ve kapsayıcı toplumlar yaratma hedefi bağlamında, “LGBTİ+’ların güvenli, kapsayıcı ve adil bir toplumda yaşamasını desteklemelidir” denildi.
Ayrıca önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada "kutsal aile değerlerine karşı cinsiyetsizleştirme dayatması" ifadelerine dikkat çekilerek, sağ popülizm söylemlerindeki toplumsal cinsiyet karşıtlığı eleştirildi. Bu söylemlerin, kadınları eş ve anne rollerine indirgediği, BM’nin toplumsal cinsiyet ve kadın güçlendirilmesi tematik alanlarıyla örtüşmediği dile getirildi.
Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, siyaset, dünyadan, sağlık hakkı