16/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Birleşmiş Milletler Türkiye nezdinde ilk defa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı insan hakları ihlalleri konusunda girişimde bulundu.

BM Türkiye’den LGBT Vatandaşları İçin Yasal Reform İstiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Birleşmiş Milletler Türkiye nezdinde ilk defa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı insan hakları ihlalleri konusunda girişimde bulundu.
 
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye (MSHUS) uygun olarak Türkiye’nin yükümlülüklerine dair bir “Meseleler Listesi” yayınladı. Türkiye hükümetine yönelik sorular listesinde, LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) haklarının ihlali dikkat çeken bir biçimde vurgulandı. Böylece cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı insan hakları ihlalleri konusunda Birleşmiş Milletler Türkiye nezdinde ilk defa girişimde bulunmuş oldu.
 
Meseleler Listesi devletlere doğrudan yöneltilen bir sorular kümesinden oluşuyor. Devletlerden kendi ülkelerindeki insan hakları ihlalleriyle ilgili görüş bildirmeleri ve iddialara açıklama getirmeleri isteniyor. Meseleler Listesi’nin bir önemi daha var. Bir soru listede yer aldıktan sonra Komiserliğin resmi gözden geçirme oturumlarında soruyu yeniden ortaya çıkarması ve iddia edilen ihlallere ilişkin resmi bir atfın nihai raporda ya da “Sonuç Gözlemleri”nde yer alması kuvvetle muhtemel. Türkiye’nin 2003’teki MSHUS’yi onaylamasının ardından sözleşmeye uygunluğu BM İnsan Hakları Komiserliği’ndeki bağımsız uzmanlar tarafından ilk kez gözden geçiriliyor.
 
Yayınlanan Meseleler Listesi’ndeki sorulardan biri özellikle Türkiye’de LGBT’lere yönelik işlenmiş nefret suçları ve ayrımcılığı ele alıyor. Sorularında, Komiserlik Türk hükümetinden LGBT aktivistlerinin uğradığı kötü muamele hakkında cevap istedi ve polis gaddarlığının hedefi olan Pembe Hayat Derneği aktivistlerinin isimlerini özellikle belirtti. BM heyeti ayrıca Türk hükümetine Türk makamlarının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü bireylere uyguladığı kötü muameleyi, bu açıdan yaşanan sosyal ve eğitim alanındaki ayrımcılıkları sordu.
 
Yine Türk hükümetinden cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle ilgili meselelerde ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıyla ilgili görüş istediler (Kaos GL Dergisi’nin toplatılmasıyla ilgili bir atıf).
 

Eğer Türk hükümeti bu sorulara ilişkin tatmin edici yanıtlar vermeyi başaramazsa Komiserliğin Türkiye’nin durumuyla ilgili sözlü sunumlar için buluşacağı Kasım ayı oturumunda BM heyeti Türk hükümetinden LGBT Türkiye vatandaşlarına daha iyi bir koruma sağlamak için bir dizi yasal reformlar yapmasını isteyecek.


Etiketler: insan hakları
İstihdam