29/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

BMMYK, üçüncü ülkeye yerleştirme, mülteci komiteleri oluşturma, kaynak geliştirme, nakdi yardım ve iş bulma faaliyetlerini sürdürüyor.

BMMYK, üçüncü ülkeye yerleştirme, mülteci komiteleri oluşturma, kaynak geliştirme, nakdi yardım ve iş bulma faaliyetlerini sürdürüyor.

                                             Fotoğraflar: Koray Arkadaş

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL’nin düzenlediği “Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programının üçüncü oturumunun konuşmacısı Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nden Aslı Veliecelioğlu Yonca’ydı. Aslı Veliecelioğlu Yonca sunumunda BMMYK ve misyonunu anlattı.

1960’tan beri Türkiye’de faaliyet sürdürüyoruz

BMMYK’NIN 1950 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2. Dünya Savaşı ardından ortaya çıkan mülteci sorunu nedeniyle kurulduğunu, Türkiye’de 1960’lardan beri faaliyet gösterdiklerini ancak 2013 yılında Suriye’den gelen mültecilerle beraber operasyonun büyüdüğünü ifade etti.

BMMYK’nın yetki alanındaki kişilerin, mülteci, sığınmacı, ülkesine geri dönen kişiler, vatansızlar ve ülke içinde yerinden edilen kişiler olduğunu belirten Yonca BMMYK’nın siyasi olmadan kalıcı çözümler üretmeyi amaçlayan bir kurum olduğunun da altını çizdi.

“Suriyelilerin kaydını sadece Göç İdaresi tutuyor”

Konuşmasına BMMYK’nın birimlerini anlatarak devam eden Yonca, kurumun faaliyetleri ile konuşmasına devam etti. Türkiye’deki mültecilerin verilerini BMMYK’nın güncellediğini bu güncelleme kapsamında Türkiye’de %44 Irak, %41 Afgan, %11 İran, %1 Somali, %3 diğer uyruktan insanların olduğunu saptadıklarını ifade etti. Bu istatsitiklerde Suriyelilerin yer almamasını Yonca şöyle açıkladı: “Suriyelilerin kaydını biz alamıyoruz, Göç İdaresi alıyor. Biz sadece üçüncü ülkeye yönlendirilen kişilerin kaydını alabiliyoruz, bu yüzden elimizde Suriyeliler ile ilgili veri bulunmuyor.”

“Trump’ın ardından mülteci kotamız yarı yarıya düştü”

Mültecilerin yaklaşık yüzde 10’nun üçüncü ülkeye gönderildiğini belirten Yonca, en çok Amerika, Canada ve Almanya’ya yerleştirildiklerine dikkat çekti. Amerika’da Trump’ın iktidara gelişinin ardından mülteci kotalarının yarı yarıya düştüğünü de hatırlattı.

Mülteci komiteleri ile mültecileri güçlendirmek

Topluluk temelli koruma faaliyetleri de kurduklarını belirten Yonca, Türkiye’de toplamda 41 komite olduğunu ekledi. BMMYK’nın öncelikli stratejilerinden birinin mülteci komitelerinin arttırılması olduğunu, bu komitelerle mültecileri güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Doğrudan yardımlarda BMMYK

Yonca, kapasite geliştirme ve nakdi yardım desteklerinin de BMMYK’nın faaliyetleri arasında olduğunu belirtti. Bu yardımın ve geliştirme faaliyetlerinin kişi ve bu alanda çalışan derneklerle, STK’lara yönelik olduğunu ekledi.

Yonca, BMMYK’nın geçim kaynakları faaliyetleri kapsamında, son bir yıl içinde 535 kişiye iş izni, 27 kişiye iş yeri açma izni 6 bin 500 kişiye mesleki eğitim ve 26 bin kişiye danışmanlık verildiğini belirtti.

Yonca sözlerine, mültecilere test, yönlendirme, danışmanlık ve bilgilendirme konusunda yardımcı olduklarını ve 2017’de 322 LGBTİ mülteciye danışmanlık verdiklerini belirterek son verdi. 

"Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin ve UNHCR'ın desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları ve Savunuculuk Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin Avrupa Birliği'nin veya UNHCR'ın resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir."


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam