24/02/2025 | Yazar: Kaos GL
22 Şubat’ta sendika temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte emek mücadelesinin kapsayıcılığı ve sendikaların LGBTİ+’larla ilişkisi tartışıldı.

Bodrum'da 22 Şubat'ta sendika temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Pembe Yaka etkinliğinde, LGBTİ+'ların sendikal hakları, toplumsal dayanışma ve feminist mücadele ele alındı. Pembe Yaka, Kaos GL, Eğitim-Sen, BES, DİSK Basın-İş ve Bodrum Kadın Platformu’ndan konuşmacılar, emek mücadelesinin kapsayıcılığı ve sendikaların LGBTİ+'larla ilişkisi üzerine görüşlerini paylaştı.
Etkinlikte konuşan Pembe Yaka’dan Seçin Tuncel, Kaos GL’nin kuruluş süreci ve karşılaşılan zorluklardan bahsederek, LGBTİ+ hareketinin 1 Mayıs’taki görünürlüğünün önemine vurgu yaptı. Tuncel, "Pride filmi gibi Tekel Direnişi ve Soma’da dayanışma pratikleri bize emek hareketi ve LGBTİ+ mücadelesinin nasıl bir araya gelebileceğini gösteriyor. Bu birlikteliği güçlendirmeliyiz" dedi.
Kaos GL’den Remzi Altunpolat, “Bazı sol-sosyalist sendikalarda ve politik yapılarda LGBTİ+ meselesinde söylemsel bir kabul var. Ama bilhassa sendikalarda bu söylemsel kabul ne ölçüde pratikleşebiliyor, hayata geçirilebiliyor? Buna uygun mekanizmalar kurulabildiğini söylemek oldukça güç” dedi.
“Sendikalarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği toplu iş sözleşmelerine dahil ediliyor mu? LGBTİ+'lar ne kadar temsil ediliyor?" sorularını gündeme getiren Altunpolat, Polonya’daki, Brezilya’daki, Kanada’daki sendikal dayanışma örneklerini paylaşarak Türkiye’de de benzer bir yapının kurulması gerektiğini ifade etti.
Bodrum Kadın Platformu, daha fazla kadına ve LGBTİ+’ya ulaşmayı hedefliyor
DİSK Basın-İş’ten Ayşe Düzkan, sendikaların hak aramak için var olduğunu hatırlatarak, kadınların bu alandaki mücadelesini vurguladı. Gezi eylemlerinin LGBTİ+ hareketiyle toplumun diğer kesimleri arasındaki bağı güçlendirdiğini belirten Düzkan, sendikal mücadelenin kreş hakkı, babalık izni ve LGBTİ+'ların evlilik hakkı gibi konuları da içermesi gerektiğini söyledi.
Bodrum Kadın Platformu’ndan Derya Uysal ise kadın hareketinin Bodrum’daki gelişimini anlatarak, daha fazla kadına ve LGBTİ+'ya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Kadın ve LGBTİ+ mücadelesinin kesişimsel yapısına dikkat çeken Uysal, kurulan ittifakların sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı.
Sendikalaşma oranı sadece yüzde 8
Etkinlikte, Türkiye’de sendikal örgütlenme oranlarının düşüklüğüne dikkat çekildi. Araştırmalara göre kamu ve özel sektörde sendikalaşma oranı yalnızca yüzde 8 seviyesinde. LGBTİ+ çalışanların sendikalardan yeterince destek görmediği belirtilirken, bu alanda daha fazla dayanışmanın gerekliliği vurgulandı.
Bodrum’daki bu buluşma, LGBTİ+ emekçilerin sendikal haklarını gündeme taşıyarak dayanışmayı büyütmeyi amaçladı. Pembe Yaka’nın önümüzdeki dönemde sendikal haklar ve LGBTİ+ istihdamı konusunda daha fazla etkinlik düzenleyeceği belirtildi.
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Sivil Düşün programı kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamen Pembe Yaka'ya aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı, özel haber