28/06/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Boğaziçi gökkuşağı davası 13 Ekim’e ertelendi. 12 öğrenci yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı.

Boğaziçi gökkuşağı davası ertelendi, adli kontrol kaldırıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs önünde 25 Mart’ta gözaltına alınan 12 kişi hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” suçlamasıyla dava açılan davanın ikinci duruşması bugün (26 Haziran Pazartesi) İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava 13 Ekim’e ertelendi. 12 öğrenci yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı.

“Kanuna uygun bir yargılama yok çünkü suç unsuru olmayan bir bayrak dava konusu”

Öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, “Hâkime LGBTİ+ haklarını, tarihini ve gökkuşağı bayrağının suç unsuru olmadığını anlattık. Yargılamanın kendisinin hukuka aykırı olduğunu söyleyip derhal beraat talep ettik. Hâkim dinledi, not aldı ancak derhal beraat talebimizi kabul etmedi. Ancak kanuna uygun bir yargılama yok çünkü suç unsuru olmayan bir bayrak dava konusu ve bu bayrak üzerinden giden bir yargılama var. Beraat vermesi gerekirken duruşmanın ertelenmesi olumsuz olsa da gelecek duruşmada beraat bekliyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

25 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı Hisarüstüstü Mahallesi’nde dört öğrenci “LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları” gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye açılan disiplin soruşturması vardı ve öğrenciler arkadaşlarına destek olmak istiyordu.

1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması “yukarı çıkıp elindeki LGBTİ+ flamasını salladığınız” ifadeleriyle açıldı. N.D., 25 Mart’ta soruşturma kapsamında ifade verecekti.

Ardından polis saldırıları Kuzey Kampüs’te, üniversitenin Bebek kapısında ve 26 Mart’ta ise Çağlayan Adliyesi’nde devam etti.

İddianamede neler yer alıyor?

Cumhuriyet Savcısı’nın öğrenciler hakkında hazırladığı iddianamede 1 Şubat’ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması açıldığı yer alıyor. İddianamede polis şiddeti yer almazken, 25 Mart’ta öğrencilerin gökkuşağı bayrağı taşımaları şu ifadelerle kriminalize ediliyor:

“Kuzey kampüs önü dış kısım kaldırıma geldiğinde, LGBTİ flamalalarını açıp toplu bir şekilde yürürken kolluk güçlerince durduruldukları, kolluk amirlerince gurup ile müzakere edilerek ellerinde bulunan LGBTİ flamalarını kapatmaları…

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam