15/08/2024 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi’nden 37 öğrenci kulübü ve Öğrenci Temsilciliği Kurulu, yönetimin Sinema Kulübü’nün film gösterimlerini sansürlediğini ve sosyal medya hesabındaki “BÜLGBTİA+” ifadesini kaldırmasını istediğini duyurdu.

Boğaziçi’nde LGBTİA+ Kulübü’nü kapatmak yetmedi, sosyal medyadan da silmek istiyorlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi’nden 37 öğrenci kulüp ve topluluğu ile Öğrenci Temsilciliği Kurulu, okul yönetiminin sansürüne ilişkin ortak açıklama yayımladı. “Baskı ve Sansürleri Kabul Etmiyoruz” başlıklı açıklamada Sinema Kulübü BÜSK’ün film gösterimlerinin sansürlendiği belirtildi.

“İstersek o gün çimleri suluyoruz deriz, elektrikleri kapatırız”

Kulüplerin ortak açıklamasında yaşananlar şöyle aktarıldı:

“1 Ağustos sabahı saat 9.40'ta üniversite yönetimine bağlı Kültür, Sanat ve Etkinlikler Şube Müdürlüğü BÜ(S)K'ü arayıp saat 11.30'da yanına çağırdı. Yapılan görüşmede BÜ(S)K aktif üye grubundaki oylamayla seçilmiş, haftalar öncesinden Kültür, Sanat ve Etkinlikler Şube Müdürlüğüne içeriği atılmış, 31 Temmuz akşamı gösterilen Midsommar filmindeki bazı sahneler nedeniyle BÜ(S)K tüm etkinliklerin iptal edilmesiyle tehdit edildi. Gösterilen filmin "toplumsal değerlerimize aykırı olduğu" ve "insanların özgürlük alanını ihlal ettiği" iddia edildi. "Buranın bir kamu üniversitesi olduğu ve böyle filmlerin izlenmeyeceği" söylendi.

“Aynı gün içerisinde bir sonraki gün gösterilecek filmlerin kopyaları istendi. Filmlerin kopyaları teslim edildikten birkaç saat sonra çoğunun izni bir gün önce onaylanmış olan Night and Fog, Un Chien Andalou, Beau Travail ve Burning filmlerinin sansürlendiğine dair, sansürün sebebiyle ilgili hiçbir gerekçe içermeyen bir mail atıldı. Yapılan yeni görüşmede Night and Fog, Un Chien Andalou ve Beau Travail sansürlerinden geri adım atılması sağlandı. Ancak Kültür Bakanlığı tarafından +15 yaş sınırıyla sinemalarda gösterilmesi uygun görülmüş Burning filmindeki bazı sahnelerin "etiğe, toplumsal ahlaka, kamu aklına aykırı olduğu" gerekçesiyle "bir kamu üniversitesinde gösterilemeyeceği" söylendi. Bunun geçerli bir gerekçe olmadığının söylenmesi üzerine herhangi bir yönetmelik veya kanun maddesine dayanmalarına gerek olmadığı, yönetim olarak uygun bulmadıklarını söylemelerinin sansürlemeleri için yeterli olduğu söylendi. "İstersek o gün çimleri suluyoruz deriz, elektrikleri kapatırız" gibi fevri ifadelerle BÜ(S)K tehdit edildi.”

Sosyal medya hesabını da kapatma tehdidi

Açıklamaya göre üniversite yönetimi BÜSK’ten sosyal medya hesaplarında bulunan BÜLGBTİA+ ifadesini kaldırmasını da istedi. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Kulübü’nün kapatılmasının ardından çok sayıda öğrenci kulübü dayanışmak için sosyal medya hesaplarına BÜLGBTİA+ yazmıştı.

Açıklamada üniversitesi yönetiminin bu tutumuna şöyle tepki gösterildi:

“Bunun dışında sosyal medya hesaplarında bulunan BÜLGBTİA+ ibaresinin kaldırılması emredildi. Aksi halde sosyal medya hesaplarının kapattırılmasıyla tehdit edildiler. BÜ(S)K tüzükte sosyal medyalar hakkında herhangi bir düzenleme olmadığını söyleyerek itiraz ettiğinde, "İstersek tüzüğü de değiştiririz." Karşılığını aldı. Her gün iktidar politikalarıyla hedef gösterilen, saldırıya uğrayan bütün lubunyaların yanında olmaya devam edeceğiz. BULGBTİA+ kapalı gibi gözükse de bir kulüpte değil her kulüpte var olmaya devam edecektir.”

“Sansür, baskı, yasak ve yıldırma politikasını kabul etmiyoruz”

“Sanata ve medyaya uygulanan hiçbir türlü sansür, baskı, yasak ve yıldırma politikasını kabul etmiyoruz” diyen kulüplerin ortak açıklaması şu ifadelerle sonlandı:

“Çevrimiçi yayın platformlarına uygulanan para cezaları derhal geri çekilsin ve sansürlenen içerikler derhal kütüphanelere geri eklensin! İnternet sitelerine keyfi ve hukuksuz şekilde uygulanan erişim engelleri derhal kaldırılsın! Biz de yılmayacak, içerikleri üyelerimizce belirlenen ve yapacağımızı duyurduğumuz her etkinliği yapmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz.”

BÜSK daha önce de sansürlenmişti

2023’ün son ayında Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü’nün (BÜSK) çocukları LGBTİ+ olan ebeveynlerin hikayesini anlatan “Benim Çocuğum” filmini göstermesi, okul yönetimi tarafından engellendi. 19 Aralık’ta gösterimi yapılması planlanan film gösteriminin sansürlenmesinin ardından BÜSK, gerekli izinleri günler öncesinden aldıklarını ancak gösterime iki saat kala okul yönetiminin engeliyle karşılaştıklarını duyurdu. Kulüp, okuldan bilgi almak istediklerinde ise “aynı belgeselin gösterilmesine daha önce izin verilmediği gibi şu anda da izin verilmeyeceği” cevabıyla karşılaştı.

Kulübün 22 Temmuz 2022’de 'Benim Çocuğum', 'Laurence Anyways' ve 'Go' filmlerinin gösterimi, gerekçesiz ve yazılı bir karar iletilmeksizin engellenmişti. Bu engelin ardından kulüp 3 Ağustos’ta bu filmler için yeni bir gösterim planlamıştı. Rektörlükse “etkinlik düzenleme kurallarını ihlal” gerekçesiyle kulübe bir ay süreyle faaliyet engeli getirmiş ve kulüp yönetim kurulunu görevden almıştı.

BÜLGBTİA+ nasıl kapatıldı?

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021 yılının Ocak ayında başlayan eylemlerin parçası olarak düzenlenen sergide yer alan bir eser sebebiyle başlatılan LGBTİ+ karşıtı provokasyon, okulun LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kullandığı odanın polis tarafından basılması ve ardından kulübün kapatılmasıyla sonuçlanmıştı.

Kulübün kapatılmasına dair yürütmeyi durdurma talebiyle 12 Mayıs 2021’de açılan dava sonuçlandı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Nisan 2022’de verdiği kararla kulübün kapatılması işleminin iptali talebini reddetti.


Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat, eğitim
2024