05/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasının yedinci duruşmasında savcı esas hakkındaki görüşünü sundu.

Boğaziçi Onur Yürüyüşü davası 4 Ekim’e ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: MLSA

20 Mayıs 2022’de kampüste düzenlenen Onur Yürüyüşüne katıldığı için işkence ile gözaltına alınan 70 kişinin yargılandığı davanın Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasının yedinci duruşması, bugün İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), ABD Konsolosluğu, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Sivil Alan Araştırmaları davayı takip etti.

MLSA, duruşmadaki gelişmeleri sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı.

MLSA’nın aktardığına göre; savcı esas hakkındaki görüşünü sunarak vefat eden bir öğrenci dışındaki tüm sanıkların "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Bunun yanı sıra savcı, bir öğrenciye yöneltilen "hakaret" suçlamasına gerekçe gösterilen "Faşistsin sen" sözlerinin suç unsuru oluşturmadığını belirterek, beraat talep etti. Ancak savcı aynı öğrenci ve başka bir öğrenci hakkındaki, "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasından ceza talep etti.

Avukatların süre talebini kabul eden mahkeme, savcının esas hakkındaki karşı karşı savunma yapılması için duruşmayı 4 Ekim saat 10.00'a erteledi.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasında, 20 Mayıs 2022’de kampüste düzenlenen Onur Yürüyüşü'ne katıldığı için işkence ile gözaltına alınmış olmalarına rağmen haklarında kamu davası açılan 69 kişi yargılanıyor. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davada, “Kanuna aykırı yürüyüşe katılarak ihtara rağmen dağılmamakla” suçlanan öğrencilerden ikisi ayrıca "görevi yaptırmamak için direnme" suçlaması ile yargılanıyor.


Etiketler: nefret suçları, onur yürüyüşü
İstihdam