23/02/2024 | Yazar: Kaos GL

9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasının üçüncü duruşması bugün görüldü. Sonraki duruşma 5 Nisan’a ertelendi.

Boğaziçi Onur Yürüyüşü davası 5 Nisan 2024’e ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’nün davasının üçüncü duruşması bugün görüldü. Bir sonraki duruşma 5 Nisan 2024 tarihine ertelendi. Davayı LGBTİ+ aktivistleri, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkezinden avukatlar; MLSA, Sivil Alan Araştırmaları, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Mekanda Adalet Derneği, Yurttaşlık Derneği; EuroMed Rights ile ABD ve Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğundan temsilciler takip etti.

Mahkeme salonundaki polisler çıkarıldı

Ünikuir’in haberine göre; saat 10.00’da başlayacak duruşma öncesi, yargılanan öğrencilerin avukatlarından S. Duygu Çildoğan duruşma salonunda polis olduğunu ve çıkarılmasını talep etti. Hakim, Çildoğan’ın talebini kabul etti.

Kampüste düzenlenen yürüyüşünün sadece yakınından geçtiği için polis şiddetine maruz kalan Y.B., yürüyüş günü kampüste Taşoda Festivalinin de olduğunu hatırlattı ve müzik kulübünden eşya almak için yürürken bir anda kendilerini polis ablukasında bulduklarını anlattı:

"Arkadaşım fenalaşmıştı. Polis 'Hasta olanları dışarı çıkaracağız' dedi; ama sonra ilk bizi gözaltına alacakları ortaya çıktı.”

“Emniyete götürülmemize rağmen arabada tutulduk”

Öğrenciye, dağılmaları yönünde ihtar duyup duymadığı sorulduğunda, "Duymadık. Açılan tek koridor gözaltı aracına götürmek için açılan koridordu. Kandırdı polis bizi. O aslında 'Gözaltı aracına gelin' yoksa döveceğiz demekmiş” diye yanıt verdi.

Y.B, Emniyet’e götürülmelerine rağmen gözaltı aracının içinde tutulduklarını belirterek, “Arkadaşım fenalaşmıştı. Polis 'Hasta olanları dışarı çıkaracağız' dedi; ama sonra ilk bizi gözaltına alacakları ortaya çıktı. Sonra, Emniyet'e götürülmüş olmamıza rağmen uzun süre kapalı halde, havasız, ışıksız arabada tutulduk. Kelepçeler çözülmedi, gözaltı aracında bir polis benle münakaşaya girdi. 'Ben sizin ana babanız olsam size para yollamazdım' deyince ben de karşı çıkıp ‘Biz öğrenciyiz, sen ne diyorsun dedim. 'Ne öğrencisi, siz teröristsiniz' dedi” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Onur Yürüyüşü davasında, 20 Mayıs 2022’de kampüste düzenlenen Onur Yürüyüşü'ne katıldığı için işkence ile gözaltına alınmış olmalarına rağmen haklarında kamu davası açılan 69 kişi yargılanıyor. İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davada, “Kanuna aykırı yürüyüşe katılarak ihtara rağmen dağılmamakla” suçlanan öğrencilerden ikisi ayrıca "görevi yaptırmamak için direnme" suçlaması ile yargılanıyor.


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü
İstihdam