21/08/2017 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi LGBTİ+ ‘Üzgünüz’ dediği açıklamada projenin bir yıldır sürdüğünü, resmi mailleşmeler olduğunu, yazışmalar sürerken şu anki Rektör’ün görevde dahi olmadığını hatırlattı.

Boğaziçi Rektörlüğü Hande Kader bağışlarını iade ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Rektörlüğü, Hande Kader Burs duyurusundan sonra “bursla ilgili bilgisi olmadığını” iddia ederek bağışları iade etmeye başladı. Boğaziçi LGBTİ+ “Üzgünüz” dediği açıklamada projenin bir yıldır sürdüğünü, resmi mailleşmeler olduğunu, yazışmalar sürerken şu anki Rektör’ün görevde dahi olmadığını hatırlattı.

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı işbirliğiyle başlayacağını duyurduğu Hande Kader Bursu’na ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü açıklama yaptı.

Haberi yayınlayan websitelerine mail atan Rektörlük, açıklamasında “Vakfın ve Rektörlüğün bursa dair hiçbir bilgi ve dahli olmadığını” ileri sürdü. Haberin yayından kaldırılmasını talep ederek, “Fon hakkındaki haber üzerine bağış yapanların hesaplarına yaptıkları bağışlar an itibarıyla iade edilmektedir” dedi.

Rektörlük bağışları iade ediyor

Rektörlüğün açıklamasının tam metni şöyle:

“Web sitenizde de yer alan “BÜVAK ve LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü (BÜLGBTİ+) işbirliği sonucu, ‘Hande Kader Bursu’ ile Boğaziçi Üniversiteli bir trans öğrenciye 12 ay boyunca 500 TL burs verileceği” yönündeki habere konu olan fon ve bursa dair Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün hiçbir bilgi ve dahli bulunmamaktadır.

“BÜVAK bünyesinde böyle bir fon mevcut değildir. Bu nedenle bu haberin yayınlanmanın ardından bağış yapan ve yapmak isteyenler yanlış yönlendirilmektedir.

“Fon hakkındaki haber üzerine bağış yapanların hesaplarına yaptıkları bağışlar an itibarıyla iade edilmektedir.

“Kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi ve olmayan bir fona bağış yapılmasına neden olan haberin web sitenizden kaldırılması konusunda yardımınızı rica eder; Saygılar sunarız”

Boğaziçi LGBTİ+dan açıklama

Rektörlüğün bu açıklamasının ardından bursu duyuran Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü de sosyal medya hesabından açıklama yayınladı. Bir yıl boyunca mailleşildiğini belirten kulüp, “Bu projenin Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübünde lgbti+ öğrenci bursu çağrısı ile geçen yıl Kulüp Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarında kararları alınarak BÜVAK ile görüşülmüştür. BÜVAK, kulüp resmi mail hesaplarına muhasebe departmanları aracılığıyla hesap bilgilerini ve bağışçıların açıklama kısmına neler yazmaları gerektiğini içeren yazışmaları yollamıştır.  Tüm yazışmalar resmi mailler üzerinden yapılmıştır” dedi.

Kulüp açıklamasının tam metni şöyle:

“Hande Kader Bursu bağışları, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü’nün talimatıyla bağışçılara iade edilme kararı alınmış ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ve Rektörlüğü ilgili bağış projesi hakkında bilgi ve dahilliklerinin bulunmadıklarını beyan etmişlerdir.

Proje boyunca neler oldu?

“Olayın aslını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

“Bu projenin Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübünde lgbti+ öğrenci bursu çağrısı ile geçen yıl Kulüp Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarında kararları alınarak BÜVAK ile görüşülmüştür. BÜVAK, kulüp resmi mail hesaplarına muhasebe departmanları aracılığıyla hesap bilgilerini ve bağışçıların açıklama kısmına neler yazmaları gerektiğini içeren yazışmaları yollamıştır.  Tüm yazışmalar resmi mailler üzerinden yapılmıştır.

“Belirtilen tarihlerde henüz rektör atamaları gerçekleşmediği için şu anki rektör görevinde değildi ve BÜVAK başkanı da değildi.

“Hande Kader’in ölüm yıl dönümünde uygulamaya koyduğumuz projedeki hesap bilgilerini bizatihi BÜVAK’ın muhasebe departmanındaki görevlilerce bize söylenilen doğrultuda paylaştık. Açıklama kısmına “LGBTİ BAĞIŞ” yazılacaktı, bunu “HANDE KADER BURSU” olarak değiştirdik.

“Medyada geniş yer bulması, ilgiyle karşılanması ve beklenmedik yoğun bağışlar karşısında 2016 yılının Kasım ayında görevine başlayan Rektörlük bağışları iade etmeye ve proje hakkında bilgilerinin olmadığına dair basına bilgilendirmede bulunmaya karar vermiştir.

“Kararı kamuoyu vicdanına bırakıyoruz”

“Üzgünüz.

“LGBTİ+ öğrenciler olarak utanç duyuyor ve bu ayrımcı uygulamayı kınıyoruz. Konu hakkındaki kararı kamuoyu vicdanına bırakıyoruz. Bağışçılarımızdan özür diliyor, yoğun ilginizin bizleri çok mutlu ettiğini ve umutlandırdığını belirtiriz.”

İlgili haber:

Boğaziçi’nde Hande Kader Bursu başlıyor


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam