08/03/2011 | Yazar: Mehmet Efe Fırat
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulüb&uu
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK), 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü bir hafta boyunca “Boğaziçi Üniversitesinde Kadın Şenliği” ile kutluyor.
“BÜ’de Kadın Şenliği“, 7 Mart Pazartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus’da bulunan Saatli Binada açılacak “Kadın Eserleri Kitap Sergisi” ile başlıyor. Dünyada ve Türkiye’de Kadın edebiyatını ve dergiciliğini görünür kılmak, daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak amacıyla 8 Mart haftası boyunca açık olacak sergide çeşitli kadın eserleri indirimli olarak satın alınılabilecek. Aynı gün saat 21.30’da BÜ Kilyos Sarıtepe Kampusu’nda, BÜKAK’lı müzisyenlerin kolektif çalışması sonucu ortaya çıkardıkları “Kadın Ağzı Şarkılar” konseriyle 8 Mart kutlanacak.
“BÜ’de Kadın Şenliği” kapsamında sürecek ve katılımı serbest diğer etkinlikler ise şöyle;
9 Mart Çarşamba günü saat 17.30’da, Güney Kampus, Demir Demirgil Salonunda “Cinsel Şiddete Feminist Yaklaşımlar” adlı panel gerçekleştirilecek. Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisi ile ortaklaşa düzenlenen bu panelde; öncelikle cinsel şiddetin tanımı ve cinsel şiddet biçimlerinin ele alınması, şiddetin kadınlar üzerindeki psikolojik etkisi, cinsel şiddetin önlenebilmesi için uygulanan ya da önerilen cezai yaptırımların etkileri, üniversiteli kadınların kampusta ya da öğrenci kimlikleriyle bulundukları ortamlarda karşılaştıkları cinsel şiddet biçimleri ve çözüm önerileri üzerine konuşulacak.
10 Mart Perşembe günüyse saat 17.00’da, Güney Kampus, Saatli Binada Türkiye Edebiyatına kazandırdığı öykü ve romanlarıyla tanınan Oya Baydar’la keyifli bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Söyleşiyi takiben, saat 20.00’da bu kez Kuzey Kampus’da “Kadın Ağzı Şarkıları” konseri tekrarlanacak.
Söyleşiyi takiben, saat 20.00’da bu kez Kuzey Kampus’da “Kadın Ağzı Şarkıları” konseri tekrarlanacak.
Kadın Şenliği 16 Mart Çarşamba günü, Güney Kampus, Demir Demirgil salonunda bgst-Tiyatro Boğaziçi tarafından sahnelenen “Otobüs” adlı tiyatro oyunun gösterimiyle son bulacak. Metni Sevilay Saral tarafından yazılan oyunda bir otobüste yolculuk eden, yaşamları birbirinden farklı on kadın; tesadüfen buluştukları bu yolculuk boyunca kendilerini “namus”u konuşur buluyorlar.
“Bir otobüste yolculuk eden on kadın... Bayan Kahverengi... Bayan Yeşil... Bayan Turuncu... Bayan Kırmızı... Bayan Sarı... Bayan Mavi.... Bayan Pembe... Bayan Siyah... Bayan Gri... Bayan Beyaz... Hepsi birbirinden farklı, hepsi birbirinden renkli... Hiç hesapta yokken sırlarını ortaya döküyor... namusu, namussuzluğu konuşuyorlar... On renkten on kadından biri ince ince ağlayan beyaz gelin...Rota değişiyor... On kadın hep beraber Bayan Beyaz’ı nereye taşıyor...Onlar aynı yola baş koymuyorlar.... gelin görün ki hiçbiri bu yola taş da koymuyor...Onlar artık yol arkadaşı... ya da anlatılan bir masal sadece... bir kadın masalı...”
Etiketler: insan hakları, eğitim