22/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi’nde 24-25 Ekim’de, Somalı çiftçi ve işçilerin de katılımıyla ‘Soma’yı hatırlamak: Hakikat, adalet, mücadele’ sempozyumu yapılacak.

Boğaziçililer adalet için Soma’yı hatırlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Boğaziçi Üniversitesi’nde 24-25 Ekim’de, Somalı çiftçi ve işçilerin de katılımıyla “Soma’yı hatırlamak: Hakikat, adalet, mücadele” sempozyumu yapılacak.
 
Boğaziçi Üniversitesi çalışanları, öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından Soma’daki iş cinayetinin hemen ardından oluşturulan Boğaziçi Soma Dayanışması 24-25 Ekim 2014 tarihlerinde “Soma’yı hatırlamak: Hakikat, adalet, mücadele” sempozyumu düzenliyor.
 
Sempozyumda; Türkiye’de birikim rejimi ve sosyal politikalardan emeğin esnekleşmesi, taşeronlaşma ve sendikal mücadeleye çok sayıda başlık konuşulacak. Akademisyen ve sendikacıların yanı sıra; Soma’dan gelen işçi ve çiftçilerin de katılacağı iki günlük sempozyumda, “Soma’da kadın olmak forumu” da yapılacak.
 
“Ekonomide hızlı büyüme propagandası”
Detaylı bilgiye şuradan ulaşabileceğiniz sempozyumun çağrı metni ise şöyle:
 
“Üzerinden aylar geçmesine rağmen 301 madencinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği Soma’da adalet adına olmazsa olmaz adımlar atılmadığı gibi, Türkiye emek tarihinin en vahşi cinayetlerinden birisi olan bu olay gündemden düşmeye, unutulmaya karşı direniyor.
 
“Meslek örgütlerinin ve bu alanda çalışmalar yapan kuruluşların gösterdiği gibi, Türkiye iş cinayetlerinde/iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sıradadır. Torunlar inşaat örneğinde de gördüğümüz üzere, ülkemizde her yıl yüzlerce işçi, iş verenlerin işçi güvenliğini yok sayan tutumları yüzünden hayatını kaybetmektedir. İş yerlerindeki kazalar nedeniyle yüzlercesi de yaralanmakta ve sakat kalmaktadır. Hükümetin Soma’daki işçi kıyımını “doğal afet” şeklinde sunma çabası, ölümün bu işin fıtratında olduğunu savunması ise işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerekliliklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan ölümleri meşru göstermekte, aynı zamanda sorumluların ortaya çıkarılmasını da engellemektedir. İnsan yaşamını metalaştıran bu yaklaşım iş güvenliği ve işçi sağlığını maliyet olarak görmekte, işçi yaşamlarını “ekonomide hızlı büyüme” propagandasının gölgesine itmektedir.
 
“Bir daha yaşamamak için…”
“Boğaziçi Soma Dayanışması’nın kazadan bugüne geride bıraktığımız aylarda düzenlediği atölye çalışmalarına ve bölgedeki işçiler, aileler, sendikalar ve mühendislerle gerçekleştirilen görüşmelerde edindiği bilgilendirmelere dayanan sempozyum Soma ve benzeri iş cinayetlerinin Türkiye’nin 1980 sonrası ekonomi alanındaki yapısal sorunlarıyla iç içe geçtiği fikrinden hareketle planlanmaktadır. Bu bakımdan Somalı işçilerin, kadınların ve ailelerin de katılım göstereceği sempozyumda taşeronlaşma, sendikalar, tarım alanındaki dönüşümler, çalışma koşulları ve kaza analizi, hukuki alandaki engeller, kaza sonrası kadınların durumu ve yaşadıkları sorunlar, eğitim gibi başlıkların derinlemesine tartışılması ümit edilmektedir.
 
“Boğaziçi Soma Dayanışması olarak en başından beri bu alandaki her türlü çalışmanın bilgi üretip, adalet, hafıza ve hakikat mücadelesine katkı sunmasının ötesine geçerek, olası seçenekler üzerine kafa yorması gerektiği inancındayız. Sempozyum, yukarıda anılan alanlarda alternatifleri düşünme, Soma’da kaybettiğimiz işçileri anma daveti olduğu gibi aynı zamanda iş cinayetlerinin/kazalarının bir daha yaşanmaması için harekete geçme çağrısıdır da. Katılımlarınızı bekliyoruz.” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam