12/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi’nde kampanya sonuç verdi, ilk ‘cinsiyetsiz tuvaletler’ kullanıma açıldı. BÜLGBTİ, ‘Eşitlik için bariyerleri kaldırmak önceliklidir’ dedi.

Boğaziçi’nde kazanım: İlk ‘cinsiyetsiz tuvaletler’ açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi’nde kampanya sonuç verdi, ilk ‘cinsiyetsiz tuvaletler’ kullanıma açıldı. BÜLGBTİ, “Eşitlik için bariyerleri kaldırmak önceliklidir” dedi.

                                    BÜLGBTİ'nin 2014'teki basın açıklamasından

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü’nün (BÜLGBTİ) çalışmaları sonucu üniversitede ilk ‘cinsiyetsiz tuvaletler’ kullanıma açıldı.

BÜLGBTİ yaptığı duyuruda, “İkili cinsiyetsiz olarak açılan tuvaletlerden bazıları (hepsi değil) bir engele sahip bireyler için tahsis edilen tuvaletlerdir” dedi. Herhangi bir engele sahip bireyler için ayrılmış tuvaletleri aynı zamanda "cinsiyetsiz" tuvalet olarak tahsis eden uygulamayı haksız bulduklarını belirten BÜLGBTİ, “Bunu bir başlangıç olarak görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Eşitlik için bariyerleri kaldırmak önceliklidir”

BÜLGBTİ’nin açıklamasında şöyle denildi:

“BM 19 Kasım gününü Dünya Tuvalet Günü ilan etti. Adil tuvalet kullanım hakkına erişemeyenlerin sorunlarını detaylıca belirttiği raporunda "tuvalet imkanı olmayan kadınların tecavüz ve istismar riskiyle karşı karşıya oldukları" bilgisini de belirtti. Aynı istismar riskinin LGBTİ+'lar için de geçerli olduğu bilimsel/gündelik bir gerçektir. Cinsiyetsiz tuvalet politik bir kazanım olmasının ötesinde aslında bir haktır, bu hakkın yoksunluğunun birçok hak ihlalini de beraberinde getirdiğini hatırlatıyoruz. Özellikle bireylerin iktisadi hayata katılımında "eğitim"in belirleyici faktör olduğunu düşünürsek, eğitim-öğretim alanlarının LGBTİ+'lara da UYGUN düzenlenmesi gerekir ki bu sayede bir temel hak olan eğitim hakkından mahrumiyet durumu oluşmamalı. Eşitlik için bariyerleri kaldırmak önceliklidir.”

Ne olmuştu?

BÜLGBTİ, 19 Kasım 2014’te bir basın açıklaması yaparak üniversite bünyesinde cinsiyete göre ayrılmamış tuvaletlerin bulunması için dilekçe verdi.

19 Kasım 2015 tarihinde, yeniden Dünya Tuvalet Günü'nde "Tuvalet Tuvalettir" başlıklı basın açıklamamızı yaptı. Açıklamanın ardından forum düzenledi.

İki yıllık kampanya sürecinde BÜLGBTİ üyeleri tacize maruz kaldı. İlgili öğrenciler hakkında şikayette bulundu, disiplin soruşturmaları devam ediyor.

İlgili haberler:

Boğaziçi’nde “cinsiyetsiz tuvalet” talebi: Senin bokun ne renk?

Üniversitelerde neden cinsiyetsiz tuvalet bulunmalı?

Boğaziçili öğrenciler “cinsiyetsiz tuvalet” için dilekçe verdi


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam