01/12/2010 | Yazar: Mehmet Efe Fırat

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü BÜKAK, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü etkinlikleri kapsamında Hukukta ve Medyada

Boğaziçi’nde, Medyada Tecavüz Temsilleri Paneli Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü BÜKAK, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü etkinlikleri kapsamında Hukukta ve Medyada Tecavüz Temsilleri adlı panel düzenledi. 30 Kasım Salı günü gerçekleşen panelde  konuşmacılar Av. Eren Keskin (Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu), Deniz Türkali (Oyuncu/ “Fatmagül'ün suçu ne?” dizisi oyuncusu), Pınar Gümüş (Oyuncu/ Tiyatro Boğaziçi ve Feminist Kadın Çevresi Üyesi) dinlendiler ve soru cevap kısmında öğrencilerle söyleştiler. Moderatörlüğünü BÜKAK’tan İrem Az’ın yaptığı panele katılım yüksekti.
 
25 Kasımın tarihçesi ve önemi; Deniz Türkali’nin feminizm hakkında görüşleri ve “30 yıllık feminist bir oyuncu olarak” yaşadıkları; tecavüz ve toplu tecavüz olaylarını gündeme getirmesi bakımından “Fatmagül’ün Suçu ne?” dizisinin analizi ve eleştirisi; cinsel şiddet ve suç davalarının işleyişi; adalet ve devlet kurumlarındaki işleyiş ve ceza kanunlarındaki değişikler panel boyunca konuşulan konulardı.
 
BÜKAK’ın çağrı metni şöyleydi:
 
Son dönemde sıkça duyduğumuz toplu tecavüz vakaları ve özellikle Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisinin medyada ele alınışı ve bu dizinin toplumsal tüketiliş biçimleri tecavüz kültürünü yeniden gündeme taşıdı. Bu panelde, tecavüz kültürünün yaygınlaşmasındaki temel mekanizmalardan ikisini, hukuk ve medyada tecavüz temsillerini tartışacağız. Türkiye'de mevcut devlet kurumlarının ve hukuk sisteminin kadına yönelik cinsel şiddeti meşrulaştıran ve failleri koruyan pratiklerini, mağdurların hukuk alanındaki mücadelelerini ve medyada özellikle haberler ve diziler aracılığıyla yaratılan tecavüz temsillerini ele alacağız.

 
Bugün akşam 18:30’da “Cadının Bohçası” açılıyor
 
BÜKAK etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu’nda “Bir travestinin ezberinizi bozmasına izin verecek kadar cesur musunuz? Kadınlık, erkeklik, transeksüel yaşam, Doğu’dan İstanbul’a bir yolculuk hikâyesi, kadınlar, erkekler, “lubunyalar”, sokaklar, barlar, politikler, a-politikler, bir de anti-politikler. Cinselliğin arka sokakları, erkeklerin kadınlara göstermedikleri yüzleri, kadınların aynada fark etmedikleri ölçüleri, kadınların erkeklerden, erkeklerin kadınlardan sakladıkları.”  çağrı metniyle Esmeray’ın Cadının Bohçası adlı oyunu da izlenecek. Herkese açık oyun bugün akşam saat 18:30’da. 
 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam