08/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da 10 Mayıs’ta Bonnie Li ile uçmaya hazır mısınız?

Bonnie Li ile HKB’de Uçmaya Hazır Mısınız? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma bu sene Paris’te yıllardır çeşitli performanslar sergileyen Bonnie Li’nin katılımıyla gerçekleşecek. 10 Mayıs Cumartesi günü için hazırlanın ve uçuşu kaçırmayın!
Performans sanatıyla nasıl tanıştınız? Bu alana nasıl dâhil oldunuz?
Projeme 2009 yazında WirrWarr Berlin’de başladım, LGBTİ ve sanat dostu olan feminist bir yerden bahsediyorum. O zamanlar sadece bir loop station ile çalışıyordum*  ve dinleyicilerimden bana rastgele başlıklar vermelerini istiyordum. Bu rastegele başlıklar üzerinde de sesimle doğaçlama yapıyor ve aslında sesimi döngüye alıyordum. Bu bahsettiğim bir konserden ziyade performans olarak adlandırılabilir, o zaman dilimi için.
 
Gösterilerinizle neyi amaçlıyorsunuz?
Benim için en önemli olan yolcularımı (dinleyiciler) seyahat ettirebilmek. Müziği bir yardım aracı olarak kullanıyorum ve vokal döngüler yaratıyorum, uyuşturucu, eşcinsellik, trans cinsiyetler, kadının toplum içindeki yeri gibi güçlü başlıkların daha görünür olması için uğraşıyorum. Şovun bir parçası da reklam müzikleri gibi “anlatılan şeyi daha vurucu hale getiren ve akılda kalan bir müzikli kısım” oluyor ki, bu kısım Yolcuların şovu anlamasına çok yardımcı oluyor.
 
Bugünlerde size en çok ilham veren şey nedir ya da kimdir?
Projeme ilk başladığımda Peaches ve Bjork’ten çok ilham almıştım. Bugün, günlük yaşantımdan sökün eden ya da karşılaştığım tüm hikâyeler benim için ilham kaynağı. Müzik ya da sanat toplantılarında karşılaştığım, tanıştığım insanlar mesela. Bugün toplumumuzda süregiden gerçeklik, biz LGBTİ bireylerin heteroseksüel bireylerle aynı haklara sahip olmadığımız gerçeğidir. Tabi filmlerden de çok ilham alıyorum, onu da eklemeli.
 
Heteroseksizme karşı mücadeleye nasıl bir katkı sunduğunuza dair kendi günlük yaşamınızdan ya da performansınızdan örnekler verebilir misiz?
Kişisel yaşamıma dair şunu söyleyebilirim, örneğin hip hop müzik senktöründeki arkadaşlarımı benim bir Queer kadın olduğum gerçeğine ‘uyandırıyorum’; çünkü bu cinselliğimle ilgili bir şeyler anlatmaktan çok daha politik bir yol. Neredeyse 4 yıldır transerkek bir bireyle evli olduğum düşünülürse de, toplumumuzun sadece 2 cinsin evlenmesini normal karşılayan bu düzenine ilişkin epey kaygılı olduğumu söyleyebilirim. Performansımda buna ilişkin şarkılarım var.
 
Okurlarımız, Ankara’da 10 Mayıs’taki şovunuzdan neler beklemeli?
Özetle yüksek beatlerle ve büyüleyici vokal döngülerle harmanlanmış bir deep trip-hop ambiyansı diyebiliriz. ‘Yardımcı pilotum’ Eli M, kabinden ritimleri ve deep basları verecek ve ben de Kaptan Pilot olarak sevgili ucube yolcularımı, BONNIE LI Havayolları güvencesi ve kalitesiyle uçuracağım. Dolayısıyla hazırlanın ve uçuşu kaçırmayın.
 
*Loop station: Müzisyenin daha önce cihaz hafızasına yüklediği ve performans esnasında kaydettiği sesleri; performans anında bir pedal yardımıyla istenen ses düzeniyle tekrar tekrar çalmasını sağlayarak bir müzikal bir ritm ya da altyapı oluşturan elektronik müzik aleti
 
İlgili haber:

Etiketler: kültür sanat
İstihdam