05/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Bosna-Hersek’in Banja-Luka kentinde LGBTİ+ aktivistlerin etkinliği yasaklandı, aktivistler nefret gruplarının saldırısına maruz bırakıldı. Cumhurbaşkanı ve belediye başkanı nefreti körüklemeye devam ediyor.

Bosna-Hersek’te yetkililer kışkırtıyor, LGBTİ+’lara yönelik şiddet cezasız kalıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Saraybosna 3. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, 25 Haziran 2022, Mahir Sijamija, RFE/RL

Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti, Bosna-Hersek’in yönetimindeki Banja-Luka’da LGBTİ+ aktivistlerin etkinliği yasaklandı, etkinlikten çıkan aktivistler nefret gruplarının saldırısına maruz bırakıldı.

Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği’nin (ERA) 20 Mart’ta yaptığı açıklama, saldırının arka planını ortaya koyuyor: “Sırp Cumhuriyeti liderlerinin kışkırtıcı söylemlerinin ardından LGBTİ+ aktivistlere saldırı!”

Sıralama aynı: Yetkililer hedef gösteriyor, etkinlik yasaklanıyor, LGBTİ+’lara yönelik şiddet artıyor!

ERA, 18 Mart'ta Banja Luka'da LGBTİ+ aktivistlerinin film gösterimi ve panelinin “güvenik endişeleri” gerekçesiyle yasaklandığını ardından polisin LGBTİ+’ların güvenliklerini sağlayamacağını açıkladığını ve etkinlikten ayrılan LGBTİ+’ların sokaklarda nefret grupları tarafından darp edildiği ve saldırıya uğradığını anlatıyor.

Aktivistler 20 Mart’ta Saraybosna'da düzenledikleri basın toplantısında, saldırıyı cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesine yönelik bir nefret suçu olarak tanımladı. Yaşananların öncesinde Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik ve Banja Luka Belediye Başkanı Draško Stanivuković’in ayrımcı açıklamalarını hatırlatan aktivistler, nefret saldırılarının ardından yetkililerin ataerkil değerleri övmeye devam ettiğine de dikkat çekti.

Yetkililer nefreti körüklemeye devam: “Banja-Luka, geleneksel ataerkil aile değerlerinin kalesi olmaya devam edecek”

LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırılarının ardından konuşan Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik saldırıyı kınamak yerine, “insanlara toplanmamaları söylendi” dedi.

Saldırılan gerçekleştiği kentin belediye başkanı ise yaşananlara dair sorumluluk almadığı gibi ayrımcı ifadelerini bir Tweet’le sürdürdü: “Bunlar kötü niyetli iddialar. Duruşumuz halen aynı ve her zaman da böyle olacak. Banja-Luka, geleneksel ataerkil aile değerlerinin kalesi olmaya devam edecek ve bundan gurur duyuyorum.”

“Yetkilileri failleri tespit edip kovuşturmaya davet ediyoruz”

ERA, yerel yönetimler tarafından körüklenen ve bu boyutlara varmasına izin verilen bu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını söyledi: “Yetkilileri failleri tespit edip kovuşturmaya ve aynı derecede önemli olarak Bosna ve Hersek vatandaşlarına ifade ve toplanma özgürlüğü de dahil olmak üzere anayasal özgürlüklerini ve haklarını garanti etmeye çağırıyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
nefret