11/06/2015 | Yazar: Kaos GL

Şişli Belediye Başkan Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de Dışişleri’nin Onur Haftası kutlamasında konuştu, Türkiye’deki LGBTİ haklarında son durumu aktardı.

Boysan Yakar ABD’de Onur Haftası kutlamasında konuştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Şişli Belediye Başkan Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de Dışişleri’nin Onur Haftası kutlamasında konuştu, Türkiye’deki LGBTİ haklarında son durumu aktardı.
 
Şişli Belediyesi Başkan Danışmanı Boysa Yakar, Amerikan Dışişleri’nin Onur Haftası kutlamasına katıldı. Dışişleri’nin her yıl Dışişlerinde çalışan LGBTİ bireylerin aile, partner ve eşleri için hem bakanlıktaki eşitlikleri hem de çalışma sahalarında karşılaştıkları homofobiyle mücadelelerine destek olmak için çalışan GLIFAA (LGBT Pride in Foreign Affairs Agencies) ile düzenlediği kutlama bu yıl 5 Haziran’da yapıldı.
 
Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katılımı beklenirken, kendisinin geçirdiği bisiklet kazası sonucu Bakanlık etkinliğe yardımcı sekreter düzeyinde katılım gösterdi. Etkinlik Yardımcı Sekreter Heather Higgenbottom’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.
 
Toplantı devlet bürolarının bulunduğu başkent Washington’daki Department of State binasında, bakanlığın üst derece misafirlere ağırlama yaptığı tarihi salonda gerçekleşti. Toplantıyı 200’ün üstünde ABD’li diplomat dinledi.
 
Türkiye’deki LGBTİ mücadelesini aktardı
 
Yıllardır LGBTİ aktivizmi yapan Boysan Yakar toplantıda Türkiye’de LGBTİ’lerin uğradıkları ayrımcılıklardan, derneklerin karşılaştığı kapatılma davalarından ve İstanbul LGBTİ Onur Haftası’nın kazandığı görünürlükten bahsetti.
 
Yakar; 2013’te Gezi Direnişi’nin LGBTİ hareketi için toplumun genelinde önemli bir dönüşüme neden olduğunu, bunun kazanımının hareketimize büyük bir destek ve dayanışma ortamı sağladığını iletti.
 
Yakar sözlerine şöyle devam etti: “Mecliste bulunan iki sol parti, CHP ve HDP parti ve seçim programlarında LGBTİ ayrımcılığıyla mücadele edeceklerini belirtti. Geçtiğimiz iki yılda hem yerel hem de genel seçimlerde LGBTİ aktivisti yoldaşlarımızın adaylık süreçleri oldu.”
 
Kendisinin de 2014 yerel seçimlerinde yaşadığı ilçeden aday olduğunu, seçimi kazanamadığımı fakat Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü tarafından danışmanı olarak görevlendirildiğini aktaran Yakar, “Bir yıldır belediyemizde LGBTİ eşitliği hususunda birçok çalışmalarda bulunduk. Bu çalışmaları gerçekleştirdiğim sırada homofobik bir saldırıya uğradığım, dövüldüm ve muhafazakar medya aracılığıyla birçok kez hedef gösterildim, istifaya zorlandım ama her şeye rağmen çalışmaya devam ettim, LGBTİ hareketinin bana desteği ve kazanımlarımız kimse tarafından engellenemez” dedi.
 
Ugandalı aktivist de konuşma yaptı
 
Konuşması sırasında Ugandalı aktivist Pepe Onziema da, Uganda’daki LGBTİ’lere karşı süren idam cezası uygulamasından, LGBTİ’lerin yaşadığı ağır ayrımcılıklardan bahsetti. Kendisinin öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya geldiği mücadele sürecini anlattı.
 
Onziema da Yakar da LGBTİ eşitliğinin uluslararası çapta değerlendirilmesi gereken konular olduğunu ve ABD’nin son iki dönemdir LGBTİ özelinde üstün başarılara imza attığını ifade etti.
 
Yakar ABD’de iki örgütte çalıştı
 
Şişli Belediye Başkanı Danışmanı Boysan Yakar, ABD’de yasama sürecini gözlemleme imkânı sunan Professional Fellows Program adlı bir burs programına kabul edildi. Yakar, Nisan sonunda başlayıp Mayıs boyunca program kapsamında ulusal ve uluslararası çapta çalışan Human Rights Campaign ve Victory Institute & Fund örgütlerinde geçici danışman pozisyonunda çalıştı, ayrıca siyasî mecralarda aday olmayı düşünen LGBTİ’lerle birlikte bir aday eğitim programına katıldı.
 
Yakar her iki örgütteki çalışmalarını KaosGL.org’a şöyle anlattı:
 
“Genel olarak HRC Global bölümünde çalıştım. Evlilik eşitliği, belediyelerde eşitlik, iş yaşamında eşitlik, inanç ve kurumsal gelişim departmanlarında vakit geçirme şansım da oldu. Özellikle belediyelerde eşitlik departmanındaki önemli çalışmaları yakından takip ettim. Türkiye’yle ne tür ortaklıklar oluşturabiliriz üzerinden güzel bir ön çalışma yaptık. Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) tarafından kazandığım burs programı nedeniyle Human Rights Campaign Global Section’la birlikte ortak bir değişim programı projesi yazdık. Kabul edilmesi durumunda kurumda bana süpervizörlük yapan çalışma arkadaşım Jordan Long İstanbul’a gelecek, buradaki çalışmalarımı yakından izleme şansı bulacak . Human Rights Campaign ile Türkiye’deki LGBTİ örgütlerinin ortak ne tür çalışmalar yapacağını planlayacağımız 10 günlük bir program hazırladık. Human Rights Campaign, önümüzdeki süreçte küresel çalışmalarına daha çok önem vermeye başlayacak. Bu anlamda kurulan ittifak bizler için oldukça değerli olacak kanaatindeyim.
  
“Victory Institute & Fund örgütündeki çalışmalarım ise iki hafta sürdü. Victory’nin bana sağladığı görüşmeler sayesinde LGBTİ konusunda kamuda çalışan birçok aktivistle tanışma ve görüşme şansım oldu. Victory, LGBTİ’lerin siyasi kampanyalarını gerçekleştiren ve siyasi temsil alanında çalışan oldukça aktivist bir örgüt. Bu vesileyle ABD’nin ilk lezbiyen senatörü Tammy Baldwin’le kendisinin Senatörler Evi’ndeki ofisinde tanışma şansım oldu. Kendisini İstanbul’a, 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası ve Yürüyüşü’ne davet ettim.
 
“Victory’nin bana sağladığı “adaylık ve kampanya eğitimi” çalışmasına da katıldım. Florida’nın başkenti Jacksonville’de gerçekleştirilen bu eğitime çoğunlukla homofobi ve transfobinin yoğun olduğu ABD’nin güney eyaletlerinden aktivistler katıldı. Çoğu ileriki seçimlerde yerel yönetimlerde çalışmayı planlamakta ve/veya temsilcilik ve senatörlük bazında ABD kongresine aday olmayı planlamakta. Bu eğitim sayesinde kendi şehirlerinde ve eyaletlerinde değişim ve eşitlik için mücadele veren yürekli birçok insanla tanışma şansım oldu. Genel olarak kendi kampanyaları için maddi olarak nasıl kazanım sağlayacaklarından, hangi adımları atmaları gerektiğinden, kamuoyunun dikkatini nasıl çekeceklerine dek birçok deneyim aktarımı gerçekleştirildi. Eğitime 2012 yılından beridir Demokrat Parti’den aday olan Georgia Eyaleti’nin kongre temsilcisi Keisha Waites de katıldı. Kendisiyle baş başa oldukça verimli bir sohbet gerçekleştirdim. Sık sık İstanbul’a geldiğini, LGBTİ hareketinin çok önemli bir süreçte olduğunu bildiğini söyledi.” 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam